Kaliniću i Simoviću po 30 godina zatvora za učešće u ubistvu Đinđića

Sudija Velimir Lazović rekao je da u celosti ostaje na snazi pravosnažna presuda koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine.

Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presud u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina.

Oni su tada bili osuđeni u odsustvu jer su bili u bekstvu, ali im je posle hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja. Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će da ponove krivična dela, kao i zbog visine izrečene kazne.

Ponovljeno suđenje obeležile su neproverene informacije da je Simović pokušavajući da obezbedi povoljniji status u postupku, navodno u dopisu Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao naručioca ubistva označio osobu pod nadimkom "Ćoki", a što u javnom delu suđenja nije ni potvrdio, ni dematovao.

Kalinić i Simović su osuđenji zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.

Oba postupka će biti ponovljena samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

(Beograd, 24. oktobar 2011.)

Pogledajte još