Gadafijeva smrt - jaka poruka diktatorima

"Gadafi je neko ko je 40 godina terorizovao svoju zemlju i podržavao terorizam. Imao je priliku da preda vlast tokom 'arapskog proleća' i da pokrene mirnu tranziciju prema demokratiji", rekao je Obama u emisiji američke televizijske mreže En-Bi-Si (NBC).

"Dali smo mu priliku, a on je nije iskoristio. Naravno, ne volimo da iko završi na taj način, ali mislim da je to jaka poruka diktatorima širom sveta, da ljudi žele da budu slobodni i da oni (vođe) treba da poštuju univerzalne težnje ljudi"
, rekao je Obama.

Američki predsednik je rekao da Gadafijeva smrt predstavlja "kraj jednog bolnog i dugog poglavlja" za Libijce.

Gadafi, njegov sin Muatasim i jedan njihov pomoćnik sahranjeni su na tajnoj lokaciji u prisustvu nekoliko članova porodice i zvaničnika, saopštio je u utorak Vojni savet novih vlasti u Misurati.

Gadafi je poginuo u četvrtak pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Tri tela, uključujući Gadafijevo, do sinoć su čuvana u hladnoj sobi šoping centra u Misurati, gde su u protekla četiri dana bili izloženi stanovništvu na uvid.

Građani Misurate, grada kojeg su Gadafijeve trupe opsedale mesecima, čekali su u redovima da se slikaju sa mecima izbušenim telom svog nekadašnjeg lidera, koji je vladao Libijom 42 godine.

LOS ANĐELES, 26. oktobra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još