Prva generalna proba

Prva generalna proba učesnika prvog polufinala Pesme Evrovizije 2008. održana je u sablasno praznoj Beogradskoj areni. Iako su organizatori na sav glas objavljivali da su karte za sve generalne probe rasprodate nekoliko meseci ranije. A cena je bila od 500 do 2.400 dinara.

Spektakl počinje instrumentalom "Molitva". Na sceni se pojavljuje dečji hor, koji peva pesmu o Beogradu. Sledi vatromet, a zatim se pojavljuju trubači, izvodeći velike hitove, poput "Volare", "Waterloo", "Save all your kisses for me" u svojim aranžmanima. Na prelepoj sceni, koja predstavlja ušće Save i Dunava, prvi put su se pojavili svečano obučeni voditelji Jovana Janković i Željko Joksimović. Tema prvog polufinala je "Grad", a gledaoci će imati prilike da se upoznaju sa Beogradom, s ljudima koji tu žive i životom grada. Uvodni deo, pod nazivom "Video je ubio radio zvezdu", posvećen je počecima televizije i Evrovizije.

Iako se nalazimo u zemlji Srbiji, u toku programa priča se samo na engleskom jeziku, što se malobrojnoj domaćoj publici i nije mnogo svidelo. Na bini su se smenjivali učesnici iz 19 zemalja, a voditeljski par pojavljivao se posle svake šeste pesme. Mašine za vetar, dimni oblaci, vatra, vatromet, eksplozije, led… samo su delovi scene izvođača. Tokom nastupa Estonije vijorila se srpska zastava, Moldavija je imala krevet na sceni, Azerbejdžan spektakularan nastup s interesantnim kostimima, Bosanci su prostirali veš, Finci imali eksplozije i vatru koja je kuljala na sve strane, a toplota dopirala i do publike.

Najveći favorit na svim kladionicama, ruski predstavnik Dima Bilan nastupio je pred kraj, a publici koja ga je nestrpljivo čekala priredio je pravi spektakl. Trideset sekundi, koliko svaki izvođač ima za postavljanje svoje scenografije, bilo je dovoljno da se na bini nađe pravo malo klizalište. Atraktivni pevač, obučen u belo, bosih nogu stoji na ledu, a društvo mu prave mađarski violinista Edvin Marton i klizač Jevgenij Plušenko.

Sve je teklo savršeno, kao u direktnom prenosu, a onda je na binu pušten video-snimak teniserke Ane Ivanović, koja ispred Hrama svetog Save šalje poruku Beograda u svet. Tehnički problemi sa slikom i tonom trajali su nekoliko minuta. Voditeljski par je na kraju pozvao velikog šoumena Novaka Đokovića da im se pridruži na sceni, a umesto njega istrčao je neko iz organizacije i zajedno sa Željkom Joksimovićem otpevao pesmu "Beograde, Beograde". Nakon toga, Novak koji će se, po svemu sudeći, pojaviti na živom takmičenju prvog polufinala 20. maja u 21.00, baciće tenisku lopticu u publiku, čime će označiti početak glasanja. 

Kako glasati

Prvih devet finalista iz prvog polufinala "Pesme Evrovizije" u utorak, 20. maja izabraće publika putem SMS poruka ili telefonskim pozivima, dok će desetu kompoziciju, koja će se plasirati u finale, izabrati žiri s neparnim brojem članova. Svaka zemlja učesnica takmičenja Pesma Evrovizije ima takozvani žiri podrške, sastavljen od ljudi iz sveta muzike ili ljubitelja muzike, a čija se imena ne smeju objaviti. Pesma koja dobije najviše glasova žirija iz 43 zemlje, a nije među devet finalista koje je izabrala publika, plasiraće se u finale kao deseta kompozicija.

S jednog telefonskog broja moći će da se glasa najviše 20 puta, a posle toga će aparat automatski odbijati poziv ili SMS poruku. Kao i do sada, po pravilu EBU neće moći da se glasa za sopstvenu zemlju. 

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još