10 Murinjovih zapovesti!

Kako upravljati grupom od 20-ak ljudi koji imaju bezobrazno mnogo novca i voditi ih kao skladnu celinu?

Ovo pitanje muči mnoge poslovne ljude, ali i fudbalske trenere, a jedan od retkih koji je pronašao odgovor jeste, složićete se - Žoze Murinjo, trener Real Madrida. Uspesi koje je postigao s Čelsijem i Interom govore u prilog ovoj tvrdnji, a prvo pravilo kod arogantnog Portugalca glasi: JA MORAM DA BUDEM PLAĆENIJI OD SVIH IGRAČA! Alavost? Hm, možda, ali svaki psiholog će vam reći da se tu radi o građenju autoriteta u svetu u kojem je novac odavno postao osnovna jedinica za merenje nečije vrednosti, ma o kom poslu se radilo.

Elem, tog pravila se Murinjo slepo pridržava, ali ono, samo po sebi, nije dovoljno za uspeh. Ima tu još "malih tajni velikog majstora", a jednu od njih otkrila nam je španska "Marka". Naime, njeni novinari saznali su za 10 pravila kojih Žozeovi igrači moraju (takođe slepo) da se pridržavaju u pripremi za utakmice. A ako ih se ne pridržavaju, zna se šta sledi...

(old_image)

Evo tih "Murinjovih zapovesti"...

1. Ustajanje i povečerje moraju se obavljati svaki dan u isto vreme!
2. Obavezno spavanje između 8 i 10 sati dnevno!
3. Večera dva sata pre spavanja!
4. Večera mora da bude lagana!
5. Piti mleko, jesti sardine, povrće i koštunjavo voće (orasi, lešnici, bademi...)
6. Slatkiši, masna hrana i alkohol su strogo zabranjeni!
7. Nikad ne ići na spavanje gladan ili žedan!
8. Ne gledati TV i ne slušati radio u sobi!
9. Obavezno dremanje pred utakmicu!
10. Dremanje pred utakmicu ne sme da traje duže od pola sata!

(old_image)

Reći ćete "ništa novo", s obzirom na to da ćete u svakom priručniku o zadravoj ishrani pronaći ove stvari, ali imajući u vidu Murinjovu strogoću (Englezi i Amerikanci bi za njega rekli da je "control freak"), jasno je da se ovih pravila u Real Madridu drže kao "pijan plota", pa je i za očekivati da daju rezultate.

Izvor: mozzartsport.com

Pogledajte još