Pat Metheny – magična džez igra

Kao najveće „ime“ ovog festivala, Pet Metinij je imao i tu čast da ga svojim koncertom otvori, ali i da bude jedini koji će ove godine nastupiti u Sava Centru. Svi ostali koncerti narednih dana biće upriličeni u renoviranom Doomu omladine, kući iz koje je ova manifestacija i potekla.

Kao što obično i biva, najpre je publika prisustvovala svečanom otvaranju, pa smo tako čuli najpre ambasadora Portugalije Kaetana Luiša Pekuita de Alemida Sampaja koji je, između ostalog, najavio i da će na džez festivalu nastupiti dvoje muzičara iz te zemlje - pevačica Kriština Branko i pijanista Žulio Resende. Zatim je sa poštovanjem pozdravljen i i legendarni dirigent Big benda RTS-a Vojislav Bubiša Simić, i nakon njegovog podsećanja na neke bivše džez dane, i na put kojim je džez kod nas dolazio do publike, bilo je vreme i za istinsko uživanje u dobroj svirci...

(old_image)

Zaista nije iznenađujuće bilo veliko interesovanje za ovo otvaranje, jer je Pet Metini muzičar kojeg znaju i vole čak i oni kojima džez nije „prvi uzbor“ u slušanju muzike. Svojim odsadašnjim radom, nespornim talentom, inovacijama i raznovrsnošću, privukao je pažnju i laika i znalaca. Zato i jeste najavljen kao „najveća zvezda koju je Beogradski Jazz Festival imao od obnavljanja 2005. Godine“.
Najpre su on i kontrabasista Larry Grenadier izašli na binu sami, tek posle nekoliko pesama pridružio im se treći član, bubnjar Bill Stewart. Krenuli su sa „Unrequited“, pa su potekle „Bright size life“, „Question and answer“, „Secret cowboy“, „Find Me in Your Dreams“...

„Uvek se radujem kada dođem ovde. Uvek je bilo dobro na koncertima, zbog vas!“ rekao je Metini, između ostalog, pozdravljajući publiku u Sava Centru.

Trio se igrao na bini, kao da svako pokušava da ode do krajnje granice onoga što njihov instrument može da izvede, i i krajnje granice onoga što njihovi prsti mogu da odsviraju. Publika je nemo pratila svaki potez, aplauzom pozdravljala sve fantastične solaže i prelaze.
A Metini je, van svake sumnje, sve prisutne poštovaoce džeza ostavio bez daha. On ima svoj zvuk, svoj prepoznatljiv stil, i neverovatan talenat da vas fascinira svojim umećem na gitari. Menjao je električne i akustične gitare, menjao zvuk, i izvlačio iz ovog instrumenta tonove koje ne očekujete od njega da čujete. U jednom momentu je čak zasijala i „zazvučala“ i „misteriozna“ instalacija na bini, dok se on igrao, sam, sa melodijama koje kao da je izvodilo nekoliko muzičara.

Nisu se štedeli aplauzi, poneko je i zanemeo od oduševljenja, a svi su, na kraju, bili prezadovoljni Metinijevim nastupom, i ovakvim početkom Jazz festivala.

JOACHIM KÜHN i “CHALABA” TRIO

Odmah nakon otvaranja u Sava Centru, festival se nastavio u Domu omladine uz Anat Ford duo i Joachim Kuhn trio. U potpuno drugačijoj atmosferi...
Metini jeste „ime“, i svakako je privukao veću pažnju od nekih drugih izvođača. Ali intimna atmosfera sale Amerikana vam pruža potpuno drugačiji osećaj, osećaj bliskosti sa muzičarima koji zaista uživaju u svakom tonu koji poteče sa bine.
Ili je to samo „magija“ Joakima Kuna i njegovog tria, koji su na fantastičan način završili ovaj „džez dan“ u Beogradu.

(old_image)

Ovaj trio osnovao je jedan od najcenjenijih džez pijanista u Evropi, simpatičan i pritan čovek kojem se na svakoj bori vidi ljubav prema muzici. Ako dodate tome Marokanca Madžida Bekasa i Španca Ramona Lopeza, pomešate nekoliko različitih džez stilova sa zvucima Afrike i Arapskih naroda, dobijete bombu pozitivne energije koja vas zaista ponese, na najlepši mogući način.

Baziran uglavnom na poslednja dva albuma Chalaba, i Out Of The Desert, repertoar spremljen za ovaj koncert, ipak i nije bio toliko važan. Najvažnija je, pored njihovog perfektnog izvođenja, bila energija kojom su isijavali sve vreme. Sva trojica nasmejani, potpuno predani onome što sviraju, uživali su u svakom tonu, podržavali jedan drugog u fenomenalnim solažama, celim telom su nosili sve vreme svoj zvuk...

Uzbudljivo veče, završeno je na uzbudljiv način.

A 27. Beogradski Jazz festival nastavlja se sutra nastupom Majamisty tria, a zatim i proslavom 80.rođendana Duška Gojkovića.

Pogledajte još