Prohibicija za maloletnike

Bratislava, Beta, specijalno za Nadlanu.com

Omladinu kvare piće, droga, seks i pare, zabrinuli su se slovački poslanici i krenuli da zabranjuju jedno po jedno.

Prvo alkohol, te su sredinom maja izmenama zakona uveli apsolutnu prohibiciju za sve maloletne Slovake, a policijski čas za maloletnike ispod 15 godina koji su bez pratnje roditelja u restoranima, diskotekama i objektima gde bi mogli da primirišu alkoholna pića.

Za 30 evra biće lakši roditeljski novčanik ako njihovog tinejdžera uhvate da pije u restoranu, kafiću ili diskoteci, ali i ako kod svoje kuće posegne u roditeljski bar. "Okorelim" dečjim alko-recidivistima biće zabranjen pristup svim ugostiteljskim objektima. Izuzetak je "simbolična zdravica" tokom porodičnih slavlja, naravno, pod budnim okom odraslih.

Da kršenje prohibicije ne prođe nekažnjeno treba da se pobrinu lekari, policija, učitelji i direktori škola. Opštine, odgovorne za poštovanje zakona već su, međutim, upozorile da nemaju ljude koji bi dokono stajali pred kafićima i diskotekama ne bi li uhvatili nekog maloletnika s kriglom piva.

Ko će tinejdžere kontrolisati u privatnosti njihovih kuća još je nejasnije, osim ako predlagači nisu računali na "nacionalni sport" Slovaka iz vremena totalitarnog komunističkog režima - cinkarenje suseda.

- Ako sa svojim 12-godišnjim sinom odem u kafanu i popijem 10 "simboličnih" zdravica, poštovao sam zakon - upozorio je na apsurdnost novog propisa i šef Odbora za zdravstvo u slovačkom parlamentu Vilijam Novotni.

Da je prohibicija propala svojevremeno i u SAD, a i Al Kaponea su morali na kraju da hvataju preko poreza, upozoravaju danas u Slovačkoj i alkoholozi, uvereni da "suvi" zakon za maloletne, koji ne može da se sprovede u praksi, ne rešava ništa.

- Povećajmo cene alkohola, zabranimo njegovo reklamiranje i deca će manje piti - dao je jednostavan recept vodeći slovački ekspet za bolesti zavisnosti Lubomir Okruhlica.

Dasa Pavlovic, 20. maj

Pogledajte još