Nadzor Šešeljevih razgovora sa pravnim savetnicima

U pisanoj izjavi, objavljenoj u petak uveče, Jelačićeva je naznačila daje odluka doneta na osnovu sumnje da je "Šešelj zloupotrebio privilegovanu (nenadziranu) komunikaciju u pokušaju da utiče na svedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa sprovođenje pravde".

Jelačićeva je podsetila da svi optuženi, pa i Šešelj, imaju pravona nenadziranu komunikaciju sa svojim advokatima ili pravnim savetnicima, ali da ta komunikacija, po pravilima suda, "može biti nadzirana ukoliko postoji osnovana sumnja da se ona zloupotrebljava".

"U pismu koje je danas poslato Vojislavu Šešelju, sekretar jeobjasnio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrebio režim nenadzirane komunikacije da bi omogućio objavljivanje poverljivog materijala na svom vebsajtu kršeći naredbe suda i time je ometao sprovođenje pravde", precizirala je Jelačićeva.

Tribunal će Šešelju u ponedeljak izreći presudu po drugoj optužnici zbog nepoštovanja suda. Šešelj je optužen za odavanje identiteta 11 zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

HAG, 28. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još