Beograd iz ugla osoba sa invaliditetom

Alternativni vodiči su osobe sa invaliditetom čiji susreti sagradjanima i posetiocima nude uvid u manje očigledne sadržajeBeograda, saopšteno je iz Centra za portugalski jezik, koji jezajedno sa Drugim pogledom organizovao tu akciju.

Pored činjenica o mestima od istorijske važnosti, alternativnivodič nudi i specifično tumačenje savremenog grada - predstavljalokalitete izvan uobičajene turističke mape, mesta koja nemaju jasnodefinisanu namenu, vidljivost ili kulturni značaj.

"Grad se posmatra kao mesto realnih problema, nedostupnih ulica,institucija i spomenika kulture, ali i kao prostor različitihneprepoznatih potencijala u vremenu promena", ukazuju iz Centra.

Pisce Rozu Mendeš, Gonsala M. Tavareša, Dulsu Mariju Kardoza ipijanistu Žulija Rezendea njihovi alternativni vodiči odveli sunajpre u Etnografski muzej, u kome su stekli uvid u prošlost srpskihobičaja i kulture.

Uvid u sadašnjost, gosti su stekli posetom Muzeju savremeneumetnosti, instituciji koja je već godinama zatvorena zbogrekonstrukcije.

Alternativni vodiči će, takodje, u nedelju povesti zainteresovaneslušaoce kroz "Antologiju portugalske kratke priče", koja će bitipredstavljena na štandu počasnog gosta, osam luzofonih zemalja.

BEOGRAD, 29. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još