Subvencionisani krediti za energetsku efikasnost

Kako je agenciji Beta rekao državni sekretar ministarstva BojanDjurić, za te namene je iz Fonda za zaštitu životne sredineizdvojeno 200 miliona dinara.

"Za sada postoje dve opcije za subvencionisanje tih kredita, a mi bi unarednih sedam do 10 dana trebali da odaberemo onu koja budepovoljnija po gradjane", rekao je Djurić.

Kako je precizirao, prva mogućnost je da država plaća polovinuiznosa kredita gradjana i da refundira taj iznos banci, uz plaćanjekamatne stope po onim uslovima koji sad postoje u bankama koje većodobravaju kredite za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada.

Druga opcija, naveo je Djurić, jeste da država subvencioniše kredittako što će placahti celokupan iznos kamate, a u tom slučaju bigradjanin vratio onoliko novca koliko je od banke pozajmio, bezdodatnih troškova.

Prema njegovim rečima, program subvencionisanja zajmova zarekonstrukciju objekata koji rasipaju energiju trebalo bi da budeaktivan za oko mesec dana.

"Inavesticija za poboljšanje energetske efikasnosti za površinuobjekta od 100 do 150 kvadrata iznosi od 2.000 do 4.000 evra", kazaoje Djurić i istakao da se ulaganje isplati već posle nekoliko godinakroz manje račune za električnu energiju ili nabavku ogreva, auticaće i na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

BEOGRAD, 29. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još