Sajam knjiga posetilo više od 100.000 ljudi

Ožegović je na završnoj konferenciji za novinare o rezultatima smotre knjiga 2011. rekao da je sajam još jednom pokazao vitalnost i snagu, jer u godini svetske ekonomske krize nije opao broj posetilaca ni izlagača, kojih je bilo 819, od čega 68 iz inostranstva.

Tokom sajma bilo su održana 332 prateća programa, čime je prema njegovim rečima, dokazano da Sajam nije bio samo "najveća knjižarana Balkanu", već i ozbiljna kulturna mnanifestcija.

Sajam su pratila 1234 novinara iz Srbije i inostranstva, među kojima i predstavnici sedme sile iz Velike Britanije, SAD, Belgije, Francuske i Japana.

Specifičnost ovogodišnjeg sajma, kako je istakao Ožegović, bila je činjenica da je prvi put u njegovoj istoriji jedan jezik, a ne zemlja, bio počasni gost.

"Na ovom sajmu se rodila ljubav između kulture zemalja sa portugalskog govornog područja i Srbije. Desio se poljubac između Beogradskog sajma i portugalskog jezika, poljubac koji je trajao sedam dana"
, rekao je Ožegović i podsetio da su prevedene 42 knjige i Beograd posetilo dvadesetak gostiju iz luzofonih zemalja.

Ambasador Brazila Alešandre Ador Neto, koji je, kako je naveo, ove godine prvi put posetio Beogradski sajam jer je u Srbiju došao početkom godine, rekao je da je "impresioniran važnošću sajma, za koji veruje da je jedan od najvećih na svetu i po kvalitetu i po kvantitetu".

BEOGRAD, 30. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još