HDZ-u blokirana imovina

Odluka o privremenoj blokadi zgrade stranačke centrale u Zagrebu doneta je na zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske (DORH).

Predsednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izjavila je večeras za Novu TV da nema službenu informaciju o blokadi, ali da to neće omesti HDZ u predizbornoj kampanji.

Prema navodima medija, zgrada je postala sudski zalog za 32 miliona kuna protivrpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ. Sud je navodno odobrio zahtev DORH-a u četvrtak nakon što je HDZ obavešten da je pod istragom zbog nelegalnog finansiranja. Država se osigurava kako bi, ako se HDZ-u dokaže krivica, mogla naplatiti štetu koju je stranka počinila.

Uknjiženjem tog imovinskog ograničenja HDZ-u je smanjena mogućnost manipulisanja zgradom jer malo ko kupuje opterećenu nekretninu.

Mediji navode da tužilaštvo za sada nije tražilo blokadu stranačkog računa.

Krajem prošle potvrđeno je da je ta stranka, kao pravna osoba, pod istragom u sklopu istrage o crnim stranačkim fondovima.

Reč je o proširenju antikorupcijske istrage u slučaju Fimi media, odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava. Istraga se u tom slučaju vodi i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a navodno je istragom obuhvaćeno i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a.

Predsednica stranke nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.

Dokažu li se sumnje stranci preti i do osam miliona kuna kazne, navode hrvatski mediji.

Mediji ocenjuju da je reč o novom udarcu vladajućoj stranci uoči parlamentranih izbora 4. decembra.

ZAGREB, 30. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još