Međuprostor/Interspace

"Međuprostor / Interspace" je gostujuća izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, svečano otvorena u Likovnoj galeriji i galeriji Artget Kulturnog centra Beograda u sredu, 21. maja. Izložba traje do 3. juna 2008.

U Beogradu Evropa i/ili Evrovizija, i svi navijamo za Jelenu Tomašević i "Oro", na TV-u iz Moskve Mančester junajted iz Mančestera - Čelzi iz Londona i ja navijam za Mančester (jeee... pobedili smo), i Jeca ima dobre šanse, a "Umjetnost Bosne i Hercegovine je u granicama Bosne i Hercegovine" provocira na svom radu, koji visi na zidu galerije, umetnik, iako svi dobro znamo da, u stvari, nije tako, već samim tim - sasvim suprotno od ove tvrdnje. Kontekst(i) umetnosti i(ili) umetnost i kontekst... glasi naslov teksta u katalogu za izložbu "Međuprostor / Interspace" Nebojše Milenkovića, koji dalje citira Maksa Kozlofa: "Danas je opseg naše pažnje manji, nas ne zanimaju toliko deskripcije koliko raspolaženja. Mi žudimo za brzim zbližavanjima."

Danica Jovović-Prodanović, direktorka Kulturnog centra Beograda, pozdravila je goste, poželevši im dobrodošlicu i izrazivši želju da se ovakav dugogodišnji vid saradnje na zajedničkim projektima, započet još kad je ovaj muzej bio galerija, nastavi uzvratnom izložbom i drugim zajedničkim projektima. Ova izložba zapravo jeste predstavljanje nove generacije mlađih umetnika, nastale u poslednjih desetak godina, a znači i zrači jednu sasvim novu energiju, ali se i jasno vidi most s ranijim generacijama umetnika, koji su aktivno izlagali kao predstavnici tadašnje savremene likovne scene, stvorivši prostor za nove ideje, teme, sadržaje, ili su profesori ovoj sadašnjoj generaciji (Veso Sovilj i Ratko Lalić).

Ljiljana Labović-Marinković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, zahvalila se Kulturnom centru Beograda za ukazano poverenje, a sama izložba se događa u zanimljivom momentu, kada je Beograd nerazdvojiv deo evropske kulture i civilizacije, makar i kroz Evroviziju. Samim tim je današnji dan poseban, kako za Beograd tako i za Banjaluku, s nadom da su i muzej i akademija u ovom gradu onaj kapacitet koji može na dostojan način predstaviti prostore s kojih ovi mladi i ambiciozni umetnici dolaze, a jednako je važno i to da je ovaj projekat, u stvari, dobar vid i primer međuregionalne saradnje više gradova, muzeja, galerija, akademija, kustosa, umetnika... Što je, verovatno, način da se međuprostori premoste i vide kao bogatstvo različitih, ali međusobno dopunjujućih sadržaja.

Sarita Vujković, kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, kao autorka ove izložbe i teksta u katalogu, istakla je da je ideja da se realizuje izložba "Međuprostor" proizašla iz evidentne potrebe za prezentacijom nove umetničke scene Republike Srpske i zasnovana je prvenstveno na potrebi umetnika, ali i institucije Muzeja savremene umjetnosti za širim regionalnim povezivanjem i pozicioniranjem. Izbor devet banjalučkih umetnik - Vese Sovilja, Mladena Miljanovića, Miodraga Manojlovića, Nenada Maleševića, Radenka Milaka, Sandre Dukić, Borisa Glamočanina, Zvezdane Veselinović i Ane Banjac - prvenstveno treba posmatrati kao kustoski izbor novih umetničkih pojava, kroz nove ljude i nove tendencije, koje teže da grade svoj autonomni prostor u novom društvenom kontekstu. Originalnost njihove umetnosti proističe iz toga što, pre svega, veoma uspešno problematizuje krajnje složene umetničke teme, ali i veoma jasno definišu svoj stav i svoj odnos prema kompleksnim kulturnim, društvenim, političkim i ideološkim situacijama.

U projektu "Međuprostor / Interspace" kao autori učestvovali su i kustosi Dunja Blažević, Centar za savremenu umjetnost u Sarajevu i Nebojša Milenković, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

I sve je bilo na najvišem nivou - i izložba, i umetnost, i umetnici, i cela ideja projekta, i svi koji su učestvovali u njemu, i katalog, i želim im svima puno uspeha, i još ovakvih projekata; i publike je bilo i kvantitativno i kvalitativno srazmerno veličini događaja, i koktel je bio odlično organizovan, i puno meni poznatih (ali i nama, mislim na umetnike koje smo već predstavljali na portalu) lica, i razgovor je tekao uz šampanjac, i sigurno ću još jednom doći da na miru pogledam izložbu, a voleo bih i da čujem vaše mišljenje, a u međuvremenu konstatovaću da je Međuprostor osvojio naša srca i zatalasao emocije svojim novim umetničkim vrednostima.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još