Lakše plaćanje svih računa

Terminali se postavljaju na mestima s najvećom frekvencijom ljudi, čak i na ulazima velikih stambenih zgrada, pa starije osobe ne moraju da idu do pošte i čekaju u dugim redovima da bi, na primer, platile račun za struju ili vodu.

Kompanija "Telepejd", koja više godina radi kao operater platnih terminala na tržištu Rusije i Jermenije, izbarala je Srbiju za otvaranje prvog predstavništva na teritoriji jugoistočne Evrope. S tim u vezi, ovih dana je u hotelu "Hajat Ridžensi" održana i promocija novih platnih terminala "Telepejda". Radi se o terminalima poslednje generacije, namenjenim obavljanju svih vrsta plaćanja. Terminali poseduju dva monitora, od kojih jedan služi za obavljanje transakcija po principu "touch screena", dok je drugi monitor predviđen za reklamu u vidu reklamnih džinglova ili spotova koji mogu biti praćeni zvukom. 

Kućište terminala je metalna neprobojna konstrukcija dimenzija 175 x 60 x 80 centimetara. Platni terminali funkcionišu kroz autonomni i automatski režim, što omogućava širokom delu stanovništva da obavi sve vrste plaćanja (mobilne i fiksne telefonije, Interneta, kablovske televizije, komunalnih usluga − grejanja, gasa, struje i vode, dopunjavanja računa u banci...). Terminali se postavljaju na mestima s najvećom frekvencijom ljudi, kao što su tržni centri, supermarketi, fakulteti, benzinske pumpe, restorani, barovi, pijace, stanice javnog prevoza, ali i na ulazima velikih stambenih zgrada. Tako, kako objašnjava Jovan N. Mirković, poznati IT stručnjak, starije osobe ne moraju da idu do pošte i čekaju u dugim redovima da bi, na primer, platile račun za struju ili kablovsku televiziju. Kompanija "Telepejd" spremna je da isporuči, postavi i priključi potpuno kompletirane platne terminale sa interfejsom na bilo kom jeziku po želji naručioca. Uz tehničku podršku, "Telepejd" može obezbediti i budžet za uvođenje terminala. Inače, za postavljanje platnog terminala potrebni su minimalni uslovi: strujni priključak, postojan GSM signal za korišćenje, GPRS i samo jedan kvadratni metar prostora. Kontrola procesa rada platnih terminala vrši se iz centralne kancelarije u onlajn režimu, što omogućava trenutno reagovanje na eventualne neispravnosti sistema. 

U procesu plaćanja usluga preko platnih terminala sve informacije i zahtevi su šifrovani i imaju visok stepen zaštite, čulo se na promociji, uz pojašnjenje da je uređaj za primanje novčanica (bill acceptor) adaptiran za domaće novčanice, takođe s visokim stepenom zaštite. Termoprinter, kao deo platnog terminala, služi za izdavanje kontrolnog računa, koji potvrđuje plaćanje izabrane usluge. Kako kaže Margarita Milenković, generalni direktor "Telepejda" za Srbiju, do sada su uspostavili saradnju sa MTS, "Pexim Card Info", Skupštinom grada Beograda, opštinom Voždovac, "Kontrast plan plusom", "Lukoilom", Institutom za majku i dete, Upravom studentskih centara, Vojvođanskom bankom − članicom NBG grupe, Kliničko-bolničkim centrom "Dragiša Mišović", BK univerzitetom, Organizacijom međunarodnog kajakaškog prvenstva 2008. i humanitarnom organizacijom "Mali veliki ljudi".

("Pregled")

Pogledajte još