R.I.P. CD! Od 2012. nema više CD-ova!

Iako se možda desi čudesan nostalgični kambek, kako se to desilo i sa vinilom, za sad sve više deluje da je CD-u došao kraj. Kako piše "tportal.hr", svi veći muzički izdavači će do kraja 2012. godine (a možda čak i ranije!) prestati sa izdavanjem albuma na tom formatu.

MP3 revolucija je, čini se, definitivno na vrhuncu, pa će muzika postati potpuno digitalna. Sve vodeće svetske diskografske kuće u potpunosti prelaze na MP3 i streaming na Internetu, a glavni distributeri će biti iTunes i slični servisi.

Međutim, ono što će možda najviše iznenaditi ljubitelje muzike, jeste podatak da insajderi iz muzičke industrije kažu da će za pet godina (ako ne i ranije) u potpunosti nestati i format albuma kakvog znamo.

Ipak, kako dalje piše "tportal.hr", i za CD izdanja ima nade. Pravi fanovi će uvek rado želeti da imaju "fizički" primerak albuma svog omiljenog izvođača, kao i specijalna izdanja koja će se za kolekcionare izdavati na CD-ovima i prodavati preko Amazona.

Razlog za ovaj pomalo drastičan postupak je, naravno, skupa proizvodnja CD-ova, koji se sve manje prodaju, jer se ljudi sve više okreću digitalnim izdanjima koje "skidaju" preko Interneta. Matematika je jednostavna: MP3 ne košta ništa, a donosi novac!

Isti (pesimistični?) prognostičari predviđaju i da se bliži kraj štampanim izdanjima dnevnih novina i magazina, koji će se, po njihovom mišljenju, takođe u potpunosti "preseliti" online.

Da li kupujete originalna muzička izdanja na CD-ovima?

Pogledajte još