U finalu Finska, Island, Hrvatska...

U drugom polufinalu, u prepunoj Beogradskoj areni nastupili su predstavnici 19 zemalja, a u finale su se plasirali Hrvatska, Albanija, Island, Gruzija, Danska, Švedska, Letonija, Turska i Portugal. Iznenađenje večeri bilo je ispadanje Bugarske i Švajcarske.

Za razliku od prve polufinalne večeri, ovog puta je ispred Beogradske arene, ali i unutra, vladala ogromna gužva. Redovi, fanovi sa zastavama, u prepoznatljivim dresovima svih zemalja, gurali su se kako bi što pre zauzeli dobro mesto. Drugo polufinale, po nekim procenama, pratilo je više od 12.000 posetilaca, dok se za glavno finalno veče očekuje mnogo više. Portal Nadlanu.com proveo je veče u društvu novinara i nekolicine fanova u prepunom pres centru, gde je bilo živo, raspevano i razigrano, baš kao i u Areni.

Island i grupa "Eurobend" otvorili su takmičenje pesmom "This is My Life" i brzim ritmom podigli publiku na noge. Šarlota Pereli, predstavnica Švedske, opravdala je očekivanja fanova koji su za nju navijali iz Arene, ali i s drugog nivoa pres centra. Ipak, Ukrajinka Ani Lorak bila je zvezda drugog polufinala Evrovizije. Razigrana seksi pevačica, u haljinici od kristala, digla je Arenu na noge izgledom, nastupom i pesmom "Shady Lady", i mirno sačekala rezultate glasanja

Evo kako Ani zvuči:

Dobro atmosferu napravili su i Bugari "Deep zone", predvođeni pevačicom Joanom, ali oni baš i nisu imali sreće da uđu u finale. Češka pevačica Tereza Kerndlova, zajedno sa četiri atraktivne pratilje, podigla je temperaturu u publici, otpevavši "Have Some Fun". A jedan od dirljivijih, ali svakako i interesantnih nastupa imala je slepa predstavnica Gruzije Diana Gurtskaja, čija pesma prenosi poruku mira.  

Nakon takmičarskih numera, na sceni se pojavila prva pobednica Evrovizije 1956. godine - Lis Asja, koja je označila početak glasanja. U revijalnom delu izveden je deo baleta Narodnog pozorišta "Ko to tamo peva". I  53. takmičenje za Pesmu Evrovizije ušlo je u završnicu. Publika i žiri izabrali su još deset finalista koji će se pridružiti predstavnicima 15 zemalja koje su već obezbedile učešće u finalu.

Nakon zvanične ceremonije, pobednici drugog polufinala održali su ponoćnu konferenciju za novinare u Sava centru, gde su, vidno uzbuđeni, s predstavnicima medija podelili svoje prve utiske. Ovom prilikom svaki predstavnik je iz šešira izvlačio broj pod kojim će nastupati u finalu.

Finalisti: 

Ukrajina, Hrvatska, Albanija, Island, Gruzija, Danska, Švedska, Letonija, Turska, Portugal, Rusija, Jermenija, Grčka, Rumunija, BiH, Finska, Izrael, Azerbejdžan, Poljska, Norveška, Srbija, Nemačka, Španija, Engleska i Francuska. 

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski, Indrek Galetin, Alain Douit

Pogledajte još