MISICE MORAJU DA PLENE SVOJOM HARIZMOM: Jovana Radosavljević o pripremama za Miss Srbije

Foto: Nenad Matović

Približavamo se finalu izbora za "Miss Srbije", koji će se održati 19. juna u Beogradu, na Trgu Republike, zato smo izdvojili vreme da razgovaramo sa srpskom glumicom, Jovanom Radosavljević, koja je poznata po ulozi Nikoline u seriji "Zakopane tajne". Kako je raditi na pripremama misica, koje karakteristike one moraju posedovati i šta mogu misice naučiti iz sveta glume samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali.

Kako je raditi na pripremama mladih misica za izbor Miss Srbije?

- Veoma interesantno, zabavno, a ponekad i vrlo duhovito. Mislim da je to za njih, ali takođe i za mene, pametno iskorišćeno vreme za rast i napredak.

Koje podudarnosti vidite između sveta mode i glume? Koja znanja iz vaše struke mogu misice primeniti u svom poslu?

- Podudarnost je scenski nastup, koji koristimo svi, bez obzira čime se bavimo. Takođe, poziranje pred kamerama u svrhe fotografisanja, ono što je njima potrebno je upravo gluma. Neophodna je sloboda izražavanja kako kod misica tako i kod glumaca.

Šta je po vašem mišljenju ključna karakteristika koju mora da poseduje jedna misica, ali i glumac/ica kako bi bili uspešni?

- Ključna karakteristika za glumca koju mora da poseduje je moć transformacije. A kod misica, po mom mišljenju, osim naravno savršenog fizičkog izgleda, definitivno harizma kojom pleni.

Foto: Nenad Matović

Kako biste ocenili trenutno stanje na kulturnoj sceni Srbije? Da li je zadovoljavajuće ili postoji još potencijala i prostora za napredak?

- Trenutno stanje na kulturnoj sceni je dobro. Dosta se snima, napredujemo u tom smislu. Imamo mnogo potencijala, prvenstveno glumačkog koji još nije u potpunosti iskorišćen, ali mislim da ima još prostora za unapređenje.

Koju od svojih uloga biste izdvojili kao najizazovniju, a koju kao najdražu i zašto?

- Najizazovnija, a ujedno i najdraža, je definitivno moja prva veća uloga, a to je Nikolina, u seriji "Zakopane tajne". Teško je kada igrate nekog ko nije sličan vama, tj. potpuno je različit. Onda treba skroz da se izmestite iz svog načina razmišljanja i da uđete u sasvim drugu percepciju i da obučete drugu kožu. To je veoma zahtevan i izazovan proces.

Koji savet biste dali budućim glumcima/glumicama?

- Da posmatraju ljude, razgovaraju sa njima i da nastoje da ih razumeju. Da za svaki njihov postupak (kakav god on bio), pokušaju da nađu opravdanje.

Autor: Mijat Kontić
Foto: Nenad Matović

Pogledajte još