Vampiromanija ili lek za krizu

Da se planetarno ludilo za vampirima može iskoristiti u cilju promocije sigurnog seksa svedoči Američko udruženje planiranog roditeljstva, koje je deo neprofitnog ogranka jedne od najvećih međunarodnih organizacija koje promovišu zdrav i siguran seks. Američko udruženje planiranog roditeljstva u svom najnovijem obraćanju javnosti upozorava i savetuje kako biti intiman s vampirima.

I dok, izgleda, devojke širom sveta sanjaju da im krv siše neki vampir u liku Roberta Petinsona, roditelji upozoravaju da vampirski šarm ima i svoju drugu stranu.

Oni koji planiraju intiman odnos s krvopijama moraju imati nešto više od belog luka kako bi se sačuvali od raznih polnih bolesti i neželjene trudnoće.

Iako su besmrtni, ne znači da vampiri nisu zaraženi" jasno je udruženje.

(old_image)

Kad pokojni Milutin siše krv

A da stvar nije tako bezlena i da iz veze sa vampirom mogu nastati mali vampirići, svedoči mnogo pre Američkog udruženja planiranog roditeljstva srpska mitologija.
U jednoj pripoveci Vuka Vrčevića nalazi se opis slučaja u jednom selu u kome se pojavio vampir. Vrčević pripoveda da je u nekom selu neverna žena, udovica, po smrti muža zanela dete sa drugim muškarcem, pa je bila primorana da seljanima objašnjava kako je, eto, njen pokojni muž, postavši vukodlak ili vampir, dolazio noću u njen krevet i ona tako ostala trudna.

Šta je to Porfirija?

„Bolest vampirizma” zaista postoji i naziva se u nauci porfirija. Oboleli od ove bolesti imaju čireve i plikove na koži, pa se ne smeju izlagati dnevnoj svetlosti. Do sada je zabeleženo oko 130 slučajeva ove bolesti širom sveta. Zovu je još i kraljevska bolest, jer se veruje da su britanski monarsi bolovali od nje. Među njima su škotska kraljica Meri, kralj Džejms I, kraljica Ana, kraljica Viktorija...

"Neki govorahu, da se pojavio vukodlak; drugi: nije nego tenac; treći: nije nego vjetrogonja; a mnogi, da je nekakva đavolja prikaza". Nekakva prikaza je niko drugi, nego vampir – ljubavnik, ili što bi se na kraju reklo "i vuk sit i jaganjci na broju".

U pripoveci žena kojoj vampir siše krv priča kako se njen pokojni muž Milutin pretvorio u vukodlaka.

(old_image)

"Svaku noć evo ga k mene u bijelo obučena kroz jednu mazgalu od zida; svaki put kad je od mene polazio u zoru kad prvi kokoti zapoju, zaprijetio bi mi: ako ikome kažeš da k tebi dolazim, znadi da ću najprije tebe pa sve tvoje, do devete kaplje krvi, smrtnom kosom požnjeti".

Seljani u nedoumici obratiše se lokalnom popu da ga pitaju kako je to moguće.

"Može li se, pope, mlad čovjek povampiriti i svoju vjenčanu ženu zatrudnjeti? - Pop im kaže: može, ako se rodio u krvavoj košuljici, ili ako je preko njega, dok je u kući mrtav ležao, kakva četveronožna ili nečista životinja prešla".

Seks na onostran način

U svom radu "Vampir: osujećeni mitski predak i simbol osujećenog muškog seksualnog potencijala" etnolog Lidija Radulović navodi takođe verovanje, prema kojem vampir pohodi svoju ženu i održava seksualne odnose sa njom "što je razumljivo verovanje u kontekstu kulta mrtvih po kojem umrli imaju iste potrebe kao i dok su bili živi."

Autorka navodi da u pripovetkama ali i u etnografskoj građi postoje zabeleške o tome kako se ovo verovanje moglo zloupotrebljavati, pa je često vampir koji pohodi neku udovicu zapravo bio njen ljubavnik.

"Ženi navodno vampir ne nanosi zlo ali vremenom ona postaje bleda, slabi i gubi snagu. Predstave o njegovoj nasušnoj potrebi za seksualnim odnosom jesu zapravo samo deo diskursa o "urođenom muškom seksualnom nagonu" koji čak i na onostranoj ravni iznalazi načine za zadovoljenjem", navodi Lidjija Radulović.

(old_image)

Vole li žene jezive tipove?

Vampiri i seks neraskidivo su povezani još otkad je grof Drakula gricnuo Minu i Lusi, a psiholozi se još ne mogu složiti u čemu je tajna vampirske privlačnosti.

Prema jednom tumačenju, veliki očnjaci simbolišu penis, a ugriz seks. Postoje neka tumačenja koja vampira vežu za početak menstruacije kod devojaka. Žrtve vampira su uglavnom mlade device. Nemoćne blede i beskrvne, bez pobune samo čekaju svog vampira.

Prema drugom tumačenju vampiri zavodljivost duguju svojoj jezivosti, ili „žene vole jezive tipove“, muškarce koje žele i kojih se boje.

I dok svetske berze beleže strmoglave minuse, nije bez pokrića podatak da su vampiri, sve popularniji što je jača recesija. Ko ne bi u ovakvim vremenima želeo uz sebe moćnog vampira ili vampiricu. Jer vampiri su besmrtni i uvek imaju kontrolu. Pa, šta će vam pare ako imate vampire?

Pogledajte još