Diplomacy & Commerce Welcome Summer Party - tradicionalno prijateljsko okupljanje (FOTO)

U ponedeljak, 24. juna, časopis Diplomacy & Commerce proslavio je svoju godišnju "Letnju žurku dobrodošlice", uz radosnu atmosferu i jedinstvene goste.

Žurku su podržale kompanije Carlsberg Srbija sa brendom Somersbi, Coca-Cola sa brendom Schweppes i Valadier Design Jevels.

Manifestaciju su otvorili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, Sufiane Ađali, predstavnik UNHCR-a u Srbiji i Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Beograda. Što se tiče večernje zabave, Lijana Odinec, profesorka pevanja iz Ukrajine, koja je u Srbiji skoro tri godine, pevala je i dirnula publiku u predivnoj atmosferi konaka kneginje Ljubice.

Obraćajući se okupljenima, Sufiane Ađali skrenuo je pažnju svima na preko 120 miliona prisilno raseljenih ljudi širom sveta:

- Prošle nedelje smo obeležili Svetski dan izbeglica i bili svedoci još jednog porasta broja prisilno raseljenih ljudi, koji je sada dostigao zapanjujuću cifru od 120 miliona - rekord svih vremena. Sve veći broj ljudskih tragedija mora da podstakne međunarodnu zajednicu da se hitno pozabavi osnovnim uzrocima prisilnog raseljavanja, poređenja radi, kada sam se pridružio UNHCR-u pre skoro 30 godina, taj broj bio je oko 10 miliona. Od tada se samo povećavao, dostižući ogromne brojke koje niko od nas tada nije mogao zamisliti.

Foto: Goran Zlatković

Ipak, dodao je da još uvek postoji "svetlo na kraju tunela":

- Uprkos sumornoj slici, uvek postoji tračak nade, a ovaj događaj, na primer, samo dokazuje tu poentu. Izbeglice i tražioci azila - i zajednice koje ih ugošćuju - trebaju solidarnost i ruku pomoći. Oni mogu i daju doprinos društvima kada su uključeni. Nijedna akcija nije suviše mala. Posvećenost uključivanju izbeglica u naše škole, na radna mesta, u sistem zdravstvene zaštite i zajednice je najefikasniji način da im se pruži podrška u ponovnoj izgradnji njihovih života.

On je zahvalio predsedniku Color Press Grope, Robertu Čobanu, što je dao priliku da prisilno raseljena lica budu viđena i primećena:

- Želeo bih da se zahvalim Robertu i njegovom timu što su prepoznali potencijal prisilno raseljenih lica i što su im dali priliku da budu viđeni i saslušani. Večeras ćemo imati zadovoljstvo da uživamo u lepom nastupu Lijane, izbeglice iz Ukrajina koja je u Srbiji našla sigurnost i zaštitu.

Za kraj svog govora odvojio je vreme i da prepozna gostoprimstvo Srbije u dočeku izbeglica i poželi svima lepo veče:

- Srbija i njeni građani imaju dugu istoriju prihvatanja izbeglica iz različitih krajeva sveta. Iako je mnogo toga urađeno, nastavljamo sa zajedničkim naporima da otklonimo identifikovane praznine. Dozvolite mi da završim sa time da ova današnja zabava označava početak leta, najbezbrižnije vreme za većinu nas, ipak, ne zaboravimo ni one manje srećne, koji su preko noći izgubili sve zbog sukoba i progona. Niko ne bira da napusti svoje domove, već je to jedina opcija za mnoge kako bi preživeli, pronašli mir i očuvali svoje snove. Upravo sada, izbeglicama je potrebna naša solidarnost više nego ikad.

Foto: Goran Zlatković

Beogradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić pohvalila je magazine Diplomacy & Commerce za prepoznavanje značaja kulturne diplomatije:

- Vaša posvećenost promociji kulture, umetnosti i istorije Srbije, ali i promociji kulturne demokratije je od neprocenjive važnosti. Ne samo za našu zemlju, već u ovom aktuelnom, političkom, globalnom trenutku u kome smo suočeni sa ogromnim izazovima. Ja lično verujem da kulturna diplomatija može da igra jednu od ključnih uloga u povezivanju zajednica.

U živahnoj atmosferi i prelepoj bašti konaka kneginje Ljubice uživali su svi gosti, u toplini prvih dana leta, uz nove brojeve najnovijeg časopisa Diplomacy & Commerce-a.

Autor: Mijat Kontić
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još