Prva pobeda Rusije

Jedan od najvećih favorita, ruski pevač Dima Bilan trijumfovao je na 53. takmičenju za Pesmu Evrovizije, sa svojom numerom "Believe". Drugo mesto osvojila je Ukrajina, treće Grčka, dok je Jelena Tomašević, predstavnica Srbije, takmičenje završila na šestom mestu. Tačno u ponoć, kada je proglašen pobednik, beogradskim nebom šarao je vatromet, ispaljen sa čak tri lokacije.

- Hvala svim zemljama koje su glasale za mene, organizatorima, ali i Plušenku i Martonu. Verovali smo jedni u druge i na kraju uspeli. Već za dva dana krećem na pobedničku turneju, a u planu je da snimim album na engleskom i španskom. Vidimo se sledeće godine u Moskvi - uzviknuo je oduševljeni Dima Bilan nakon što mu je Marija Šerifović uručila pobednički trofej.

Pesma Evrovizije u Beogradu, koji je protekle dve nedelje bio muzički centar sveta, završena je spektakularnim finalom pred više od 15.000 ljudi, u krcatoj Areni. Do samog kraja trajala je mrtva trka između Grčke, Ukrajine i Rusije, a prenos iz Beograda posmatralo je više od 100 miliona gledalaca širom sveta.

Na noge svi

Uzbudljivo je bilo i u Sava centru, odakle su novinarske ekipe pratile, navijale, proslavljale… Svaka ekipa skakala je i na jedan poen koji bi njihova zemlja osvojila. Pod punom ratnom opremom, sa zastavama, posterima, majicama, maramama oko glave, kačketima, jastucima… I tako se vijorilo i talasalo puna tri sata. (old_image)

Dosta svojih navijača imao je bosanski predstavnik Laka, ali je ipak najbrojnija bila publika Dime Bilana iz Rusije, kao i naše predstavnice Jelene Tomašević, čiju su pesmu svi pratili stojeći. Bilo je onih koji su već posle prvih pesama morali da napuste pres centar zbog veće količine popijenog piva, onih koji su zbog vrućine ili natečenih nogu morali da se izuju, ali je sigurno da su bar u jednom svi bili složni. U pesmi i igri.

Domaći i strani novinari za celokupnu organizaciju događaja imaju samo reči hvale. Kažu da je naporno, jer se po ceo dan jurca, ali da tih desetak dana, koliko su angažovani, ne bi menjali ni za šta drugo. Ovogodišnja Pesma Evrovizije biće zapamćena i po uvođenju novih pravila, po postavljanju novih standarda u realizaciji najgledanijeg muzičkog programa u Evropi, što je težak zadatak za domaćina narednog takmičenja.

Favorit od početka

On je bio favorit i pre nego što je stigao u Beogard. Dimu su na aerodromu čekali fanovi, novinari su ga pratili u stopu, a on se, kao prava zvezda, s buljukom telohranitelja na žurkama i prijemima pojavljivao uvek poslednji i na nekoliko minuta. Pesmu "Believe" izveo je na sceni Beogradske arene u pratnji svetskog šampiona u umetničkom klizanju Jevgenija Plušenka i virtuoza na violini Edvina Martona. Na osnovu glasova publike iz 43 zemlje, a uglavnom se glasalo po principu svoj-svome, odlučeno je da pobeda na Pesmi Evrovizije 2008. pripadne baš njima, triju iz snova.

Po završetku finala, tačnije, sat vremena posle ponoći, u dupke pun pres centar ušetao je Dima sa svojom ekipom. Slab aplauz novinara (očigledno da nije bio njihov favorit) nije ga nimalo pogodio. Presrećan što će sledeće godine baš on biti domaćin ovakvog spektakla i s pobedničkom statuom u naručju, Dima je za sve prisutne otpevao "Veruj" na španskom jeziku. Celoj ekipi ruske delegacije uručene su nagrade RTS-a: trofej "Pobednik" i slike Jelene Blečić.

Dima je na kraju prisutnima otkrio i svoje pravo ime:

- Moje pravo ime je Viktor, ponosim se njime, jer označava pobedu!

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Sve o Evroviziji 2008:
Evrovizija na ulicama i u medijima
Proba finala Evrovizije
U finalu Finska, Island, Hrvatska...
Generalna pred drugo polufinale
U finalu Rusi, BiH, Azerbejdžan...
A ispred Arene...
Prva generalna proba
Svečano otvorena Evrovizija
Laka na Eurosongu umesto u fudbalu
Kraljevi ulice
Stefan Filipović peva za Crnu Goru
Evropo, ništa bez Srbije, bre!
Srpska ekipa za Eurosong
Evrovizijske zvezde na Kalemegdanu
Dima Bilan napravio feštu
U susret Evroviziji

Pogledajte još