Kafa je dobra protiv raka kože

Žene i kafica, pa to baš ide. Šoljica razgovora, malo tračarenja i sve bude lakše. Kao da si bila kod psihologa. Možda i nije čudo što kafa više pomaže ženama. Ali nije to samo to, naučnici u Americi su nakon ozbiljnih istraživanja stvarno utvrdili da je kafa dobra za prevenciju raznih oblika raka.

Dokazali su da redovna konzumacija kafe ima još jedan preventivni efekat. Ovog puta, kafa je, naročito kod žena, povezana sa manjim rizikom od karcinoma bazalnih ćelija, najčešćeg oblika raka kože.

Novo istraživanje čiji su rezultati prikazani na godišnjoj konferenciji Američke asocijacije za istraživanje raka, pokazalo je da žene koje piju tri ili više šoljice kafe dnevno imaju 20 odsto manji rizik da obole od najčešćeg oblika raka kožekarcinoma bazalnih ćelija, nego one koje piju manje od jedne šoljice mesečno, prenosi Bol.rs.

Muškarci koji piju istu količinu kafe imaju za devet procenata manji rizik od pomenute bolesti.

Iako je ranije ustanovljeno da kafa može imati povoljne efekte i protiv depresije i moždanog udara kod žena, lekari ipak upozoravaju da je važno ne preterivati. Umerenost u svemu je ključ zdravlja.

Pogledajte još