KLASIFIKOVANI KAO FRANCUSKO NACIONALNO BLAGO: Dva Napoleonova pištolja prodata za 1,69 miliona evra

Dva vredna pištolja koja su pripadala Napoleonu I do njegove prve abdikacije 1814. godine, klasifikovana kao francusko "nacionalno blago", prodata su na aukciji.

Zajedno sa svim dodatnim troškovima, dva pištolja su prodata za 1,69 miliona evra, objavila je u nedelju aukcijska kuća "Osenat".

Pištolji su se prodavali u drvenoj kutiji sa intarzijama od oraha, abanovine i zelenog somota izvezenog zlatnim koncem i drugim ukrasima. Oružje je izrađeno od zlata i srebra i ima profil cara.

Ekspert Žan Pjer Osenat je pre aukcije procenio da bi dragoceno oružje moglo da se proda za između 1,2 i 1,5 miliona evra.

Aukcijske kuće "Osenat" i "Rossini", organizatori aukcije u Fontenblou, nisu objavili informacije o kupcu, ali smatraju da je prodaja bila veoma uspešna.

- Ova kulturna dobra su od izuzetnog značaja za nacionalnu baštinu kao istorijski artefakti i moraju biti kategorisana kao nacionalno blago - ocenila je Savetodavna komisija za nacionalno blago pre aukcije i založila se za zabranu izdavanja izvoznih sertifikata za vredne predmete.

Komisija je objavila da "smatra pištolje nacionalnim blagom", što je zvanično izjavila u priloženom nalogu kojim se odbija njihov izvozni sertifikat. Odluka je u subotu objavljena u Službenom glasniku.

- Bez obzira na njegovu vrednost i starost, kulturno dobro ocenjeno kao nacionalno blago može samo privremeno da napusti Francusku sa obaveznim vraćanjem u zemlju - navodi se na sajtu ministarstva kulture.

Francuska država ima pravo preče kupovine, ali ako se odrekne prava na sticanje predmeta koji je ocenjen kao nacionalno blago, objekat u tom slučaju može napustiti nacionalnu teritoriju.

Napoleon I je "posebno naručio pištolje od oružara Luja Marina Gosea koji je tada radio u fabrici u Versaju". Istoričari ih povezuju sa Napoleonovim pokušajem samoubistva u Fontenblou u noći 13. aprila 1814. godine, u vreme njegove prve abdikacije.

- U pokušaju samoubistva sprečio ga je njegov štitonoša Kolenkur (Armand Ogustin Luis, markiz od Kolenkura i vojvoda od Vićence) koji je uklonio barut. Ali Napoleon je tada uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život - rekao je Osenat.

- Imperator je tada Kolenkuru poklonio dva pištolja u znak zahvalnosti i sećanja na njegovu lojalnost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih naslednika koji su sada odlučili da ih prodaju - rekao je stručnjak.

Izvor: 021.rs/Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još