Kako ćemo pamtiti Evroviziju

Najgledaniji muzički spektakl, izbor za Pesmu Evrovizije, je iza nas. Beograd, koji je u protekle dve nedelje bio domaćin, ali i centar sveta, sijao je punim sjajem, i više od toga. Svet su obišle najlepše slike Srbije, a ono po čemu će nas pamtiti, pored odlične organizacije, jeste rekordan broj od 43 zemlje učesnice, po dve polufinalne večeri, po broju akreditovanih novinara, klizalištu na bini, Žan-Polu Gotjeu, Noletu, Divcu, dobroj zabavi...


Scenografija za pamćenje

Već 10. aprila, Beogradska arena otvorila je svoja vrata, kako bi sve bilo spremno za najgledaniji spektakl, koji svake godine prati preko 200 miliona gledalaca širom sveta. Prostor koji ispunjava najviše standarde za održavanje ovakvog takmičenja opremljen je najsavremenijom tehnikom. Površina Arene je 48.000 kvadratnih metara, raspoređenih u šest etaža. Oko 40 dana trajalo je montiranje džinovske bine, instaliranje preko 90 tona opreme poslednje generacije, pretvaranje pres-centra u bekstejdž, pravljenje 30 garderoba, 40 soba za šminkanje, krojačnica, 68 najluksuznije opremljenih loža sa 768 mesta za komentatore iz celog sveta.
(old_image)
Konstrukcija scene, osvetljenje, kamere i zvučni efekti, sedam dizalica, viljuškari i ostala mehanizacija samo su neki od zadataka koje su 200 tehničara po 24 časa dnevno sklapali u Beogradskoj areni. Scena veličine 675 kvadratnih metara bila je teška 72 tone. Konstruktori su se potruditi da binu učine što inspirativnijom, a kako bi se postigao najbolji kvalitet televizijskog prenosa, upotrebljeno je čak 20 kamera. Scenu je dizajnirao Dejvid Kušing i napravljena je tako da svaka pesma dobije posebnu atmosferu. Inspiracija za izgled ovogodišnje scene zasnovana je na geografskoj poziciji Beograda, na ušću dveju reka ispod Avale. Iza bine je postavljeno 300 kvadratnih metara LCD ekrana, scena je bila široka 25 metara, dugačka 25,5, a visoka 12 metara. Postavljanje je trajalo 10 dana.

Rekordan broj novinara i volontera

Naša zemlja rekorder je po broju akreditovanih novinara koji su pratili takmičenje - 2.500 stranih i 250 domaćih. Među prvima su došli novinari iz Belgije, Norveške i Velike Britanije. Impresvni pres-centar na tri nivoa, opremljen stolicama i lejzibegovima u bojama srpske zastave, zadovoljio je potrebe i najprobirljivijih. Sa preko 300 kompjutera i uz pomoć telefonske konekcije slali su se izveštaji i na drugi kraj sveta.
(old_image)
U rekordnom roku, za manje od dve nedelje, više od 1.300 mladih ljudi prijavilo se za volontiranje. Radili su u svim sektorima organizacije, od protokola i pres-centra, preko transporta i smeštaja, do kol centra i sektora za informacione tehnologije. Prošli su opšte treninge, uključujući poznavanje organizacije manifestacije, norme o protokolu i bontonu, kao i specifična uputstva o poslovima koje će obavljati. Radili su na Aerodromu "Nikola Tesla", u Areni, Sava centru i hotelima. Za sve sektore bilo je neophodno znanje engleskog jezika.

Visoke mere bezbednosti

Takmičenje Pesma Evrovizije bilo je mesto dobre zabave, ali i velika obaveza za organizatore. Najmasovnijem muzičkom događaju u Evropi, osim izvođača, uvek prisustvuje veliku broj posetilaca iz zemlje i inostranstva, kao i veliki broj fanova. Da bi sve bilo u najboljem redu neophodno je sprovesti ozbiljne bezbednosne mere. Preko 500 ljudi, 220 redara, 150 volontera, hostese, 150 vatrogasaca bilo je uključeno u projekat. Delegacije nisu postavljale specijalne zahteve, jedino su Izrael i Albanija imali pojačane mere bezbednosti, koje su se ogledale u angažovanju većeg broja ljudi.

Garderoba voditelja

Garderoba za voditeljski par Jovanu i Željka stigla je iz Pariza i Milana, i iz čuvenog francuskog butika "Marija Luisa", gde se prodaju kreacije Balensijaga, Aleksandre Mekvin, Azdina Alaje... Jovana je nosila i kreacije Tamare Radivojević, mlade dizajnerke koja je diplomirala u "St. Martins" školi u Londonu i Aleksandra Nikolića, kreatora koji živi i radi u Londonu. Jovana se pojavila i u kreaciji Enija Kapasa, a Željko je, osim modela Žan-Pola Gotjea, nosio modele Aleksandra Nikolića, brenda "Martini Vesto" i Enija Kapasa. O celokupnom izgledu voditeljskog para brinuli su stilisti Jovana Božović i Ivana Rabrenović, a ulogu supervizora imao je Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode. Pored njih, u timu su bili frizer Duška Bogataj i šminker Nena Ilić s asistentima.

Žan Pol Gotje u ulozi komentatora
(old_image)
Proslavljeni francuski modni kreator Žan Pol Gotje do sada je nekoliko puta osmislio modele za takmičare Pesme Evrovizije: za predstavnicu Izraela Danu, koja je pobedila 1998, za Elizabet Andreasen, predstavnicu Norveške 1996, Anu Visi, koja je 2006. predstavljala Grčku, a prošle godine bio je zadužen za stajling francuske grupe "Fatals Picards". U dve njegove haljine pojavila se voditeljka Jovana Janković.

Njegova uloga ove godine bila je nešto drugačije prirode. Slavni kreator našao se u ulozi specijalnog komentatora francuske TV stanice Frans 3. Iako nije ni novinar ni komentator, potrudio se da profesionalno obavi ovaj posao, jer je veliki zaljubljenik u televiziju i takmičenje Pesma Evrovizije.

Film i trofej

Kada je, pre 53 godine, počelo takmičenje Pesma Evrovizije, niko nije mogao ni da pomisli da će se jednog dana snimati film o tom muzičkom događaju, koji je u međuvremenu postao najprestižniji u Evropi. Do sredine sledeće godine trebalo bi da se na bioskopskom repertoaru nađe film o Pesmi Evrovizije, koji još nema radni naslov. Za sada je poznato da će se scenario bazirati na obimnom dokumentarnom materijalu, koji je u vlasništvu EBU. Za snimanje prvog igranog filma angažovana je produkcijska kuća "Working Title", a biće uključeno nekoliko svetski poznatih imena.

Organizatori Pesme Evrovizije 2008. zvanično su predstavili novi trofej, koji će postati trajno vlasništvo pobednika. Trofej ima oblik mikrofona iz vremena prve Pesme Evrovizije, održane 1956. godine u Luganu, u Švajcarskoj. Izvršni supervizor Pesme Evrovizije Svante Stokselijus našalio se da se trofej "ne može kupiti, već se mora osvojiti".

Najspektakularniji, nastup pobednika(old_image)

Iako je Pesma Evrovizije muzičko takmičenje, ove godine jedna od najvećih zvezda bio je višestruki evropski, svetski i olimpijski šampion, i sigurno najupečatljivija figura umetničkog klizanja poslednjih godina, Rus Jevgenij Plušenko. Klizač s izuzetnom tehnikom, poznat je po svojim kombinacijama skokova 4, 2, 3 i 4, 3, 3, a posebno po "Bilmanovoj spirali", koji retko koji muški klizač može izvesti. Veliki je šoumen, a zovi ga i „kralj leda". Nastupajući sa Dimom Bilanom i poznatim mađarskim violinistom Edvinom Marton na bini Beogradske Arene, klizao je uz pesmu “Believe me”, koju je producirao jedan od najvećih producenata današnjice - Timbalend. Ruska delegacija je za manje od minuta, koliko traje pauza između dve pesme, uspela da na scenu donese led i ostvari zamišljeni nastup.

Naredno takmičenje trebalo bi da se održi 12, 14. i 16. maja 2009. godine, u Moskvi.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još