Smanjiti potrošnju u zdravstvu

"Medicina je jako skupa, a racionalizacije se u vreme ekonomske krizevrše i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije, poput VelikeBritanije. U Srbiji ćemo morati da preispitamo odredjena pravazdravstvenih osiguranika, kao i da koncentrišemo najskupljeintervencije na pojedine centre, da se ne dupliraju", kazao jeVuksanović novinarima posle posete Univerzitetskoj klinici u Ženeviu kojoj se operišu najteži srčani bolesnici iz Srbije.

On je naveo da će prava osiguranika biti preispitana i u dogovoru saudruženjima bolesnika biti ukinuta ona koja su luksuz, odnosno da ćese štedeti gde god je to moguće.

On je rekao i da RFZO redovno uplaćuje sredstva zdravstvenimustanovama, kao i da je prošle godine kad je imenovan za direktorafonda zatekao dug od 14,5 milijardi dinara prema apotekama.

On je istakao i da je budžet RFZO-a znatno manji od očekivnog, presvega zbog velikog duga firmi koje ne uplaćuju doprinose za svojezaposlene i tako, kako je naveo, ostvaruju jednu vrstu ekstraprofita,a radnici nemaju overene zdravstvene knjižice.

BEOGRAD, 6. novembra 2011. (Beta)

Pogledajte još