Droge koje su nekada bile dozvoljene

Nekada davno ljudi nisu znali ono što mi danas znamo o drogama. Zato i nisu bile zabranjene. Mnoge su korišćene javno i za neke od tegoba. Evo spiska, koji prenosi Index.hr

1. Heroin

Iako je izmišljen kao alternativa morfiju, heroin je vrlo brzo postao jedna od najopasnijih droga. Izmišljen je 1874. godine, a izmislila ga je farmaceutska kuća Bayer. Na tržištu se našao kao lek za kašalj i lek za lečenje zavisnosti o morfijuma. Nažalost, kasnije se ispostavilo da heroin stvara veću zavisnost od morfijumaa pa je zabranjen već 1914. godine.

(old_image)

2. Ecstasy

Ova sintetička droga registrirovana je tek 1912. godine, a zabranjena je tek 1984. godine. Koristili su je i univerzitetski profesori za istraživanje u svrhu psihoterapije. Nakon što su shvatili koje su negativne posledice, a one uključuju i oštećenje mozga, zabranjeni su za ikakvu upotrebu.

3. Magične pečurke

Nisu sve pečurke lude, ali one koje jesu u sebi sadrže psilocibin, a ona konzumentima izaziva slično iskustvo kao i LSD. Rastu u Aziji i Americi, ali se njihova popularnost proširila širom svijeta. O njima se čak pisalo i u Life časopisu 1950-ih godina, ali zabranjene su tek 1968. godine. Dok jedni tvrde kako su videli čarobne jednoroge nakon što su jeli šečurke, drugi ovo iskustvo opisuju natprirodnim.

4. GHB

GHB je još jedna sintetička droga iz laboratorija koja je ubrzo nakon širenja na tržištu 1960-ih godina dobila i svoj ružan nadimak "droga za silovanje". Konzumacijom GHB-a u mozgu se otpuštaju neuroni koji osobi izazivaju stanje malaksalosti i gubitka pamćenja pa su je mnogi na taj način iskoristili kako bi omamili svoje žrtve, a posle seksa tvrdili kako je to bio seks uz pristanak. Zabranjena je tek 1980-ih godina.

(old_image)
5. LSD

Još jedna popularna droga muzičara iz 1960-ih i 1970-ih godina bila je LSD. Droga koja izaziva psihodelična iskustva izmišljena je 1943. godine. Zanimljivo je da je njena psihodelična svojstva slučajno otkrio naučnik koji ju je i stvorio tako što je slučajno malo prolio po rukama. Tokom 1950-ih godina mnoge tajne američke službe, uključujući i vojsku te CIA, istraživale su na koje sve načine mogu iskoristiti LSD za svoje potrebe. Osim što su je testirali nad vlastitim agentima i vojnicima, davali su LSD prostitutkama i beskućnicima. Zabranjen je 1966. godine kad su shvatili koje sve posledice može izazvati kod ljudi.

6.Kokain

I danas omiljena droga bogatih i razuzdanih, kokain, nekada je također bio veoma popularan. Upotreba Kokaina je postala popularna 1860-ih godina, a ta droga bila je i favorit Sigmunda Freuda. Zanimljivo je i to da je upravo ova droga bila glavni sastojak originalnog recepta Coca-Cole, ali nakon što je proglašena ilegalnom početkom 20. veka, promenjena je i receptura ovog popularnog pića.

7. Pejotl

Članovi grupe Doors poznavali su ga jako dobro. Konzumirali su ga svaki put kada bi išli na jedno od svojih "duhovnih putovanja". Raste u Južnoj Americi, a njegova svojstva odavno su poznata Indijancima koji ga koriste u svojim ritualima. U sebi sadrži meskalin, halucinogenu supstancu, a njegove nuspojave mogu biti radikalne. Nakon 1960-ih godina je zabranjen za konzumaciju osim Indijancima koji žive u rezervatima.

8. Amfetamini

Laboratorijska droga amfetamin smišljena je od strane japanskog hemičara još 1893. godine, a američko Udruženje za hranu i piće dozvolilo je upotrebu amfetamina za lečenje narkolepsije, alkoholizma, depresije pa čak i alergija. Amfetamini su zakonom zabranjeni od 1980-ih godina iako se i danas koriste u minimalnoj meri za proizvodnju nekih lijekova za liječenje psihičkih poremećaja.

9. Marihuana

Konzumiranje marihuane bilo je dozvoljeno sve do početka 20. veka. Pre toga ona se uzgajala na plantažama bez ikakvih problema, štaviše, još 1619. godine zakon države Virginije propisivao je kako svaka plantaža mora uzgajati i kanabis za potrebe tekstilne industrije. Početkom 19. veka njena konzumacija je ograničena samo na medicinske potrebe. Mnogi muzičari su upotrebljavali marihuanu, od Boba Marleyja do Janis Joplin, a nedavno je otkriveno i kako je bila "tajna ljubav" popularne Marilyn Monroe.

(old_image)
Avganistanski seljaci beru opijum

10. Opijum

Iako se koristio pre nekoliko vekova, opijum je svoju popularnost stekao tokom 19. veka u Americi. Ne samo da je bio legalan već su ga lekari davali pacijentima, a mogao se kupiti i u prodavnicama. Pušenjem opijuma žene su ublažavale svoje menstrualne bolove, a čak su ga davali i bebama da lakše podnesu bol dok im rastu prvi zubi. Do početka 20. veka najveći korisnici opijuma bile su žene.

Pogledajte još