Kiri Te Kanava

Želja i ljubav su krila za velika dela, govorio je pesnik Gete, a potvrdila operska diva, koloraturni sopran Kiri Te Kanava koja je, uz pratnju Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije, prvi put pevala u Beogradu.
 
Pristojno popunjena Velika scena Sava centra, trud organizatora - "Jugokoncerta", Sava centra i Muzičke produkcije RTS-a, koji su pripremali ovaj koncert od prošle godine, isplatio se. 
Diva koja je pevala na venčanju britanskog prestolonaslednika Čarlsa pokazala je beogradskoj publici zašto se za njen nastup bore najpoznatije koncertne agencije. 

Toplina u glasu jedne Monserat Kabalje, snaga Marije Kalas i ponovo, posebna i samo svoja - Kiri Te Kanava. Precizno pripremljen i elegantan nastup, pod dirigentskom palicom Britanca Džulijana Rejnoldsa.

Na programu su bile arije iz opera "Figarova ženidba", "Karmen", "Boemi", "Adrijana Lekuvrer", "Porgi i Bes" i "Priče sa zapadne strane". 

Još jedan praznik klasične muzike za sve one koji imaju sluha za operu. Umetnost koja je trenutno u velikoj krizi drži se zahvaljujući ovakvim veličinama operske umetnosti i malobrojnim, ali žilavim ljubiteljima opere.

I ako ne volite operu, glas Kiri Te Kanave sigurno ćete zapamtiti. Želja i ljubav prema muzici prisutni su u svakoj noti koju otpeva Kiri Te Kanava. Cveće kojim je bila dekorisana scena Sava centra sigurno je, bar na momenat, uz glas Kanave bolje mirisalo. Klasika i opera u punom sjaju za sve, pa i one koji uvek zaborave da isključe mobilne telefone...
 
Nastup Kiri Te Kanave snimila je Radio-televizija Srbije, pa ako niste bili u mogućnosti da je slušate uživo, ne proustite televizijski snimak. 

Kanava je rođena kao potomak drevne maorske aristokratije na Novom Zelandu. Proslavila se posle debija u ulozi Grofice u "Figarovoj ženidbi" u londonskom Kovent gardenu 1971. godine. 

Kao solista na venčanju britanskog prestolonaslednika Čarlsa, u katedrali Sent Pol, u direktnom TV prenosu, predstavila se ogromnom auditorijumu od preko 600 miliona gledalaca, što je jedinstven slučaj za jednog operskog umetnika. 

Godine 1990, u okviru turneje u Australiji i na Novom Zelandu, nastupala je na koncertu na otvorenom prostoru u Oklandu, pred oko 140.000 gledalaca. 

Kraljica Elizabeta dodelila joj je titilu dame britanske imperije.

Danijela Tadić

Pogledajte još