Hrana za mozak

Ko želi da ostane u dobroj mentalnoj formi, mora da obrati pažnju na pravilnu ishranu, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. Posebno se ističe delotvornost salata, morske ribe i orašastih plodova.

Brainfood je novi, moderni naziv za supstance potrebne mozgu. Tu spada, na primer, vitamin C, koji pospešuje rad sivih ćelija, a ima ga, između ostalog, u citrusnim plodovima, jabukama i jagodama. 

S B vitaminima, magnezijumom i kalijumom banane deluju smirujuće, čime stvaraju dobru podlogu za promišljeno donošenje odluka. 

Za brzo i koncentrisano učenje preporučuje se brokoli, bogat glukozinolatima, karotinoidima sa gvožđem i kalcijumom. Osim toga, naš mozak ima potrebu za stalnim unošenjem lecitina. Tako se mozak snabdeva kolinom, iz proizvodi acetilkolin, najvažniji neurotransmiter. Lecitin je sadržan u jajima i proizvodima od soje, ali i u mlečnim proizvodima. 

Za dugotrajno pamćenje veoma su dobri lešnici, zbog vrednih masti i mikroelemenata. Morska riba, kao što su losos, skuša, tuna i haringa, podstiče koncentraciju. 

Karotinoidi u paprici takođe podstiču rad mozga. 

Profesor Bankhofer tvrdi da je čak dovoljno da popijete sok na pola presečene paprike. 

Konačno, zelena salata, spanać i kupusasto povrće snabdevaju mozak bioaktivnom supstancom hlorofilom, koja pomaže da udahnuti kiseonik duže ostane u moždanim ćelijama i time bude bolje iskorišćen za mentalne aktivnosti. Takođe je za rad mozga neizostavno unošenje vode, jer "ko malo tečnosti unosi, ne može da razmišlja jasno i može da postane depresivan ili agresivan“, tvrdi Bankhofer. 

(Compres)
Beč, 28. maja

Pogledajte još