Probijena barikada u blizini Jarinja

Vojnici Kfora su pešice prešli barikadu, razvukli bodljikavu žicu ka skretanju za alternativni put prema Rudnici, pa je blokirana Ibarska magistrala sa savera Kosova prema centralnoj Srbiji.

Jedno sanitetsko vozilo koje je prevozilo bolesnika za Beograd vraćeno je ka Leposaviću.

Srbi su tu postavili barikadu da bi onemogucili vozilima Euleksa da do prelaza prevoze albanske carinike i pogranicne policajce.

Građani koji su dežurali pored barikade povukli su se, a dvojica Srba su privedena i posle sat vremena puštena.

Ubrzo posle uklanjanja barikade počelo je okupljanje stanovnika Leposavića, Leška i okolnih mesta. Oni su dovezli kamione, izručili dodatne količine peska i preprecili put koji vodi do prelaza Jarinje.

Bilo je mirno sve do tri sata i trideset minuta kada je na okupljene građane bačen suzavac, javio je dopisnik televizije Most sa lica mesta.

Predsednik Opštine Leposavić Branko Ninić koji je sa okupljenim narodom, izjavio je toj televiziji da su "pripadnici americkog Kfora bez ikakvog povoda bacili suzavac na okupljeni narod i pozvao ih da se uzdrže od sličnih akcija".

Građane je zamolio da ne nasedaju na provokacije i da ostanu mirni i dostojnstveni.

Pre desetak dana odlukom predsednika četiri opstine sa severa Kosova uklonjenjen je deo barikade i sa tog puta, oslobođena je jedna kolovozna traka za nesmetan prolaz konvoja Kfora za snabdevanje vojnika na prelazu Jarinje i za njihovu smenu.

Prolaz se ne dozvoljava pripadnicima Euleksa zbog pružanja logističke pomoći takozvanim kosovskim institucijama.

JARINJE, 9. novembra 2011. (Beta)

Pogledajte još