Dr

Komedija Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića. Uvek aktuelnu priču o ljudskim karakterima reditelj je smestio u savremeno doba, a uloge su poverene najelitnijim srpskim dramskim umetnicima Predragu Ejdusu, Radmili Živković, Jelisaveti Sablić... Komedija "Dr" poslednji put je imala premijeru na velikoj sceni Narodnog pozorišta 1936. godine.

- Ovaj komad besperekorno oslikava mentalitet. Sve se događa kad se jedan društveni sloj ruši i pojavljuje novi. Ovo je podela snova i velika literatura, o kojoj nema potrebe mnogo govoriti, a mi nismo s Nušićem na "ti" - rekao je reditelj Jagoš Marković.

Branislav Nušić je naš najpopularniji komediograf. Književni rad započeo je poezijom, ali se brzo posvetio dramskim komadima. Neke od njegovih komedija postale su klasična dela još za njegova života. Prevođen je na mnoge strane jezike. Bio je dramturg Narodnog pozorišta u Beogradu, upravnik Narodnog pozorišta u Novom Sadu, upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu i bibliotekar Narodne skupštine.

Dramturg predstave je Molina Udovički, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Božana Jovanović. Izbor muzike uradio je Jagoš Marković.

Pogledajte još