Drugo veče u Vrnjačkoj Banji

Drugo finalno veče otvorio je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i najveći šansonjer Kemal Monteno, pesmom “Nekako s proljeća”. Nakon 25 finalista, koji su se borili za gran-pri festivala i novčanu nagradu od 3.000 evra, održan je koncert poznate belgijske grupe "Vaya Con Dios".

Nešto više učesnika nego prethodne večeri muvalo se po obližnjem kafiću, ne bi li saznali šta se šuška po kuloarima. Tako to obično biva na velikim festivalima, kada se unapred zna ko je favorit, odnosno pobednik. Na iznenađenje prisutnih, nekoliko pevača narodne muzike pevalo je zabavnu i, moram priznati, ostavili su dobar utisak na publiku. 

Posetioce, kojih je ovog puta bilo mnogo više, pogotovo onaj muški deo, oduševile se "Sirene", koju su činile tri vrlo razgolićene pevačice. Tu je bila i bivša učesnica "Velikog brata" Ena Popov, koju je s tribina bodrila mama. Tijana Dapčević je došla s mužem, a Luis sa suprugom Silvanom, s kojom čeka treće dete, odnosno svoje šesto. 

Nakon završenog takmičarskog dela, svi učesnici su mogli da se opuste, jer je proglašenje pobednika tek treće večeri. Na binu su izašli članovi grupe "Vaya Con Dios"(na španskom "Idi s Bogom") i hitom "Neh Nah Nah", koji je postao himna usamljenih srca širom sveta, odma digli publiku na noge. 

- Kada sam bila mala, tata mi je doneo ploču Olivere Katarine, na kojoj je bila pesma "Ðelem, Ðelem", snimljena za film "Skupljači perja", i mnogo mi se dopala. Kada sam prvi put prošle godine došla u Beograd, pozvala sam svoju omiljenu pevačicu, koja je pristala da zajedno izađemo na binu Sava centra i otpevamo tu pesmu. Tog trenutka sam mislila da će se bina srušiti - rekla je Deni Klajn, koja je svoj devedesetominutni koncert završila upravo tom pesmom.


"Vaya Con Dios" su popularnost stekli osamdesetih i devedesetih godina, hitovima "Just a Friend of Mine", "Neh Nah Nah", "Don’t Cry for Louie", "Johnie", "Puerto Rico"... Grupa je od početka koristila neuobičajenu mešavinu ciganske muzike, džeza, operskih elemenata i latina, što se pokazalo kao veoma uspešno i prihvaćeno u Francuskoj i u Holandiji, gde su ubrzo izbili na vrh svih top-lista. Širom sveta prodali su više od sedam miliona primeraka albuma i tri miliona singlova. 

Veče je otvorio i zatvorio Kemal Monteno, s hitovima koje su prisutni pevali u horu - "Bacila je sve niz rijeku", "Jedne noći u decembru", "Sve staze svijeta", "Dušo moja", "Napiši jednu ljubavnu"... 

Jelena Antonijević

Pogledajte još