CSKA pozvao klubove da formiraju Balkansku ligu

"Balkan i Istočna Evropa mnogo zaostaju za zapadom. Ako sami sebi ne pomognemo nećemo dostići njihov nivo", kazao je Simonović .

On je rekao da će u ponedeljak, 14. novembra, u Sofiji biti održan prvi u nizu sastanaka, koji za cilj imaju formiranje Asocijacije balkanskih klubova.

"Mnogi klubovi iz Srbije, Bugarske, Grčke, Rusije, Rumunije i Turske nisu uspeli da se ove sezone plasiraju na međunarodna takmičenja. Odatle ideja da se formira regionalna liga. Interes svih je da se igraju jake utakmice, a ne samo one u domaćem prvenstvu", rekao je generalni direktor sofijskog CSKA, kluba koji je incijator ovog projekta.

Simonović je naveo da bi u Balkanskoj ligi učestvovale ekipe koje tokom jesenje sezone nisu izborile plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evropa, dok bi se na proleće priključili klubovi iz tih takmičenja.

"Ako se Zvezda ili Partizan plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evropa u Balkanskoj ligi bi učestvovali klubovi koji su bili iza njih u Srbiji, a oni bi se na proleće priključili takmičenju", istakao je bivši fudbaler Obilića, Liteksa i CSKA.

Čelnici Partizana saopštili su da ne žele da učestvuju u ovom projektu, jer "nisu izvršene konsultacije" sa Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA), kao i da ono služi za samoreklamiranje "večitog" rivala Crvene zvezde.

Simonović je kazao da to nije tačno, pošto će sastanku prisustvovati predsednik Fudbalskog saveza Bugarske Borislav Mihajlov, koji je član Izvršnog odbora UEFA i koji je o svemu obavestio predsednika te organizacije Mišela Platinija.

"UEFA podržava regionalne lige. Jasno je da su u Partizanu malo više u inat Zvezdi odustali od dolaska na sastanak, a ne zato što imaju adekvatne razloge. Objasnili smo im da to nije Zvezdina liga i da prave osnovnu grešku pozivajući se na to da neće biti predstavnilka UEFA", kazao je Simonović.

"Verujem da će u Partizanu brzo shvatiti da su pogrešili i da će se i oni uključiti u realizaciju ove ideje već od drugog sastanka", dodao je on.

Crno-beli su, takođe, naveli da je još nekoliko klubova odbilo poziv sofijskog CSKA, među kojima je i grčki Olimpijakos.

"Olimpijakos nam je poslao saopštenje u kojem pozdravlja ideju, ali je naveo da želi prisustvo predstavnika UEFA na sastanku. To je ispunjeno i očekujemo da se i oni uključe u razgovore", rekao je Simonović.

On je dodao da će u ponedeljak na sastanku u Sofiji biti prisutni i predstavnici nekoliko kompanija koje su zainteresovane da sponzorišu ovaj projekat.

Beta

Pogledajte još