Rezervat Ludaško jezero

Na Svetski dan zaštite životne sredine, 5. juna 2008. otvara se Posetilački centar u rezervatu Ludaško jezero u Hajdukovu, 15 kilometara od Subotice.

Posetilački centar namenjen je svim posetiocima zaštićenih područja u regionu Subotice, a ima ih četiri: Subotička peščara, Palićko i Ludaško jezero i Selevenjske pustare, na ukupnoj površini od oko 8000 hektara.

Posetilaćki centar Ludaš ima prijemni deo, gde posetioci dobijaju sve informacije o mogućnosti razgledanja područja sa ili bez vodiča, gde mogu kupiti turističke karte, vodiče i suvenire. U Centru je i multimedijalna sala, gde se mogu pogledati prezentacije prirodnih vrednosti regiona, predavanja s temama iz ekologije, prirodnjački filmovi i slično. Od Posetilačkog centra kreću označene pešačke ture na trasama gde režimi zaštite dozvoljavaju prolaz, s punktovima za razgledanje, navode u Turističkoj organizaciji Srbije.

Na Ludaškom jezeru uređene su dve obeležene posetilačke staze, opremljene oznakama, informativnim tablama i drugom infrastrukturom. Pešačke ture duž staza limitirane su i pod nadzorom vodiča (maksimum 100 posetilaca odjedanput, raspoređeno na obe staze ) – čime se obezbeđuje minimalno narušavanje mira u rezervatu. Više o tome na www.ludas.rs .

Sve ovo je realizovano zahvaljujući donaciji iz EU fondova kroz Program susedske saradnje Mađarske i Srbije, a prekogranični partner je Nacionalni park Kiškunšag iz Kečkemeta.

Staralac zaštićenih prirodnih dobara u regionu, Javno preduzeće "Palić-Ludaš" na ovaj način stiče novi kapacitet za prijem turista i gostiju. 

N. D.

Pogledajte još