Iz Banje u Ljubostinju

Pobednik festivala "Vrnjačka banja 2008", po odluci novinarskog žirija, kao i dobitnik gran-prija u obliku česme, jednog od simbola ovog grada, je Ljubiša Stojanović Luis, s pesmom "Srce ničije". Ubedljivo pobedivši sa sjajnih 158 poena, kući se vratio i bogatiji za 3.000 evra.

- Nisam očekivao pobedu. Došao sam da učestvujem, jer inače volim festivale i druženje koje ovde vlada pre i posle. Možda se ne smejem, ali sam srećan zbog postignutog, a pare koje sam dobio podeliću s kompozitorom i tekstopiscem. Sa mnom je večeras nastupao i moj sin Marko, koji se takođe bavi muzikom i ima svoju grupu, tako da je u neku ruku ovo bio porodični nastup. Nadam se da će sledeće godine ovaj festival da se zove balkanski, umesto srpski – kratko nam je, nakon uručenja nagrade, rekao Luis. 


Nagrade, nagrade

Treće i poslednje veče festivala proteklo je mnogo mirnije i bez tenzija. Na festival se prijavilo preko 300 pevača, učestvovalo je samo 36 najboljih, a 18 je dobilo zaslužene nagrade. Drugo mesto na festivalu, 2.000 evra i zlatnik s likom cara Konstantina otišli su u ruke Tijane Dapčević, koja je pevala pesmu "Plamen stare ljubavi". Treće mesto i 1.000 evra pripali su debitantima iz Novog Sada "Highway", koji su se predstavili u rok fazonu. Nagradu Vrnjačke televizije dobila je Ena Popov, za najoriginalniji nastup nagrađen je pevač Bogos, najbolja kompozicija je "Veruj mi", koju je napisala Leontina Vukomanović, a otpevala Cakana. Najbolju mušku interpretaciju imao je Stevan Anđelković, a scenskim nastupom sve je zadivila Dunja Fleš. 
(old_image)
Hitom leta proglašena je Cakanina pesma "Veruj mi" i, verujte, njen suprug se potrudio da je iznenadi, pa ju je, osim što je doneo tri flaše šampanjca i nekoliko buketa cveća, posipao laticama crvenih ruža. Romantično, nema šta. U revijalnom delu nastupale su Zorana Pavić I članice grupe "Bjuti kvins", čiji su repertoar činile pesme "Magazina", ali i pobedničke pesme s prošlih Evrovizija. Nakon zvanične ceremonije, kada su se svetla i kamere ugasili, pojedini učesnici, novinari i organizatori uputili su se u restoran "Romantika, na večeru i pobednički parti.
 

Izlet u Ljubostinju

Kako bi animirali novinare i popunili nam slobodno vreme poslednjeg dana, domaćini su organiozovali obilazak manastira Ljubostinja, u dolini Ljubostinjske reke, 17 kilometara južno od Vrnjačke Banje. Posvećen je Uspenju Bogorodice, a zadužbina je kneginje Milice. Podignut je pre 1389. godine, a kneginja se posle Kosovske bitke tu i zamonašila. Prema legendi, manastir je osnovan na mestu gde je Milica prvi put videla Lazara, na dan Svetog Lazara, a prvobitno se tu nalazila kapela Svetog Stefana. 

U samoj crkvi su grobovi kneginje Milice i prve srpske pesnikinje, monahinje Jefimije. Tišinu besprekorno sređenog dvorišta prekidaju jedino zvuci crkvenih zvona, a velika masivna kapija kroz koju prolazimo nikoga nije ostavila ravnodušnim. Posle festivalske buke, ovo je bilo pravo uživanje i većina novinara u Banju se vratila s flašom domaćeg manastirskog vina. Kažu, valja se. 

(old_image)Most ljubavi

Jedan od simbola Vrnjačke banje jeste Most ljubavi. Tu dolaze ljubavni parovi i na ogradu pričvršćuju katanac sa svojim imenima, a ključ bacaju u reku. Valjda da ih ljubav nikada ne napusti. 

Da nije katanaca, sigurno niko ne bi ni primetio ovaj most u centru Banje, koji je kao i svaki drugi, betonski, sa gvozdenom ogradom. Na svakih stotinak metara je po jedan. Svakog dana se na njemu zaustavi na 1.000 turista, a noću dolaze devojke i tu zaključavaju srca svojih momaka. Devojke iz ovih krajeva magiju upražnjavaju već stotinak godina. 

Priču o ovom mostu davno je čula i Desanka Maksimović i o tome napisala jednu od svojih najlepših pesama "Molitvu za ljubav". 

Jelena Antonijević

Pogledajte još