Odata počast stradalima u Prvom svetskom ratu

Vence su položili ambasadori Francuske, Nemačke, SAD i Velike Britanije Fransoa-Gzavije Denio, Volfram Mas, Meri Vorlik i Majkl Devenport, kao i pomoćnik srpskog ministra rada i socijalne politike Miro Čavaljuga.

"Klanjam se danas odajući počast senima 375 francuskih vojnika na Francuskom groblju u Beogradu. Odajući počast njima, Francuska odaje počast sećanjima i žrtvama svih onih koji su pali na Solunskom frontu: 50.000 francuskih vojnika, kao i ogromnom delu stanovništva Srbije, kao i našim saveznicima i našim tadašnjim prijateljima sa kojima živimo danas u Evropi u miru", rekao je Fransoa-Gzavije Denio.

Ceremoniji obeležavanja su prisustvovali i predstavnici ambasada ostalih zemalja učesnica u Prvom svetskom ratu, kao i članovi Srpsko-francuskog društva.

Uz najviše državne i vojne počasti venac kod Spomen kosturnice branilaca Beograda položio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, kao izaslanik Vlade Srbije.

Inače, u 11 sati, kada je i potpisan mirovni sporazum 1918. u organizaciji Vlade Srbije održana je centralna državna ceremonija na kojoj su poštu stradalima odali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, član gradskog veća Željko Ožegović, predstavnici republičke vlade, kao i ambasadori i izaslanici odbrane zemalja učesnica u Prvom svetskom ratu.

Prvi svetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine. Završen je potpisivanjem Versajskog mira 28. juna 1919, ali su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom 11. novembra 1918. godine, čime su okončane ratne operacije u Prvom svetskom ratu.

BEOGRAD, 11. novembar 2011. (Beta)

Pogledajte još