Stop siledžijstvu!

Nasilje zbog kojeg je poznata TV voditeljka Ljubinka - Buba Dobrosavljev izgubila bebu moglo bi, po svemu sudeći, dobiti epilog na sudu jer je, samo dan nakon njene ispovesti u magazinu "Puls", reagovalo Republičko tužilaštvo i već je formiran predmet u ovom slučaju.

Buba Dobrosavljev je ispičala "Pulsu" da ju je bivši momak trudnu gurnuo da padne na stomak, a zatim davio, zbog čega je izgubila bebu. Ta informacija bila je dovoljna tužilaštvu da reaguje, a sledeći korak u istrazi je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja koji će, kako saznaje "Blic", tužilac u ponedeljak proslediti policiji kako bi se utvrdilo da li je voditeljka trpela nasilje, dobijala batine i da li je izgubila bebu zbog posledica tog fizičkog maltretiranja.

- Čim smo saznali za stravičnu ispovest voditeljke Ljubinke Dobrosavljević, tužilaštvo je momentalno reagovalo u okviru svoje nadležnosti i formiran je predmet. Krivična dela sa elementima nasilja su prioritet našeg rada. Tužilaštvo nastoji da žrtvama pruži adekvatnu zaštitu, a da nasilnike, ko god da su, kazni po zakonu - kratko je za “Blic” prokomentarisao Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva.

Prema podacima Viktimološkog društva Srbije svaka četvrta žena na Balkanu je žrtva neke vrste nasilja. O nasilju se često ćuti, jer žrtve nisu spremne otvoreno da govore o zlostavljaju. Stručnjaci upozoravaju da su u od 30 do 70 odsto slučajeva u kojima su žene žrtve ubistva počinioci zlodela njihovi muževi ili momci. Nasilje ne mora samo da bude fizičko već i duševno i psihičko.

Pogledajte još