Lepe, uspešne i pokvarene

Da žene u Srbiji postižu uspeh zahvaljući spletkama i dobrom izgledu, smatra ako je suditi prema istraživanjima "Građani Srbije o rodnoj ravnopravnosti" i dalje veliki broj građana Srbije.

Savetnica OEBS-a za ravnopravnost polova u Srbiji Biljana Maletin kaže da rezultati ukazuju na to da kod nas i dalje postoji razlika u poziciji polova. Rezultati Istraživanja, koje je prošle godine sproveo Institut društvenih nauka, pokazali su da 21 odsto ispitamnih smatra da žene postižu uspeh u poslu prvenstveno zahvaljujući svom izgledu i spletkama, dok 37 odsto misli da uspešne, poslovne dame neminovno moraju da zanemare porodicu.

Pa ako ste se pitali, zašto su srpska sela pusta, jedan od odgovora leži i u činjenici da žene na selu, ako je suduti prema ovom istraživanju, daleko od ravnopravnosti. Da su žene u lošijem položaju od muškaraca na selu smatra 73 odsto građana, dok 17 odsto ispitanih veruje da je glavni razlog za seksualno uznemiravanje - neprilično ponašanje pripadnica lepšeg pola.

Na osnovu rezultata, 86 odsto anketiranih nije imalo iskustvo rodno zasnovanog nasilja u porodici, polovina je rekla da ne glasa za nekog na osnovu pola, dok 81 odsto misli da su žene češće u opasnosti da izgube posao zbog porodičnih obaveza.

Podaci, kako rekla Maletin za Tanjug, pokazuju da ni žene ni muškarci u Srbiji ne žive lako, jer je standard za sve građane podjednako nizak, ali da ipak postoji razlika u poziciji polova.

- Razlike se najbolje vide i najdramatičnije su u oblasti zapošljavanja. Postoje razlike u stopi aktiviteta žena i muškaraca, u njihovoj poziciji na tržištu rada, šansama za zapošljavanje, stepenu diskriminacije, razlike u platama.

Građani te razlike vide "golim okom" i kako je Maletin objasnila, prvenstveno ih prepoznaju kao nasilje nad ženama, koje je, naglasila je, u Srbiji veoma rasprostranjeno.

I u privatnom životu žene i muškarci nisu ravnopravni, jer pripadnice lepšeg pola imaju više obaveza, što im otežava izlazak na trazište rada, smatra Tanjugova sagovornica.

(old_image)

Pogledajte još