Srbi, spremite se za batine!

Idete u Honduras? Onda se spremite za batine! Ovim upozorenjem reprezentativce Srbije je iz Keretara ispratio kapiten Meksika Havijer Rodrigez, saigrač Zdravka Kuzmanovića u nemačkom Štutgartu.

A, ako neko poznaje Hondurašane, koji u ponedeljak tropskoj San Pedro Suli (2.30 po našem vremenu - TV RTS 1) dočekuju "orlove“, onda su to njihovi ljuti rivali sa tla Centralne Amerike koji se u ovoj zemlji nisu naigrali fudbala, niti pobedili, već punu deceniju!

- Prema informacijama koje smo dobili, sve karte su rasprodate, videli smo i da su nas novinarske ekipe dočekale na aerodromu. Očigledno je da nas čeka još vrelija atmosfera na stadionu nego u Meksiku, a isto tako smo svesni i motivisanosti domaćih fudbalera - istakao je v.d. selektora Srbije Radovan Ćurčić.

Ćurčić: Teren liči na močvaru

Stručni štab je prvog dana boravka u San Pedro Suli posetio Olimpijski stadion i zatekao - močvaru! - Kiša je padala ceo dan i teren je natopljen vodom. Čak i ako se vreme promeni nabolje, čekaju nas loši uslovi. Moraćemo da se prilagođavamo okolnostima i protivniku koji je navikao na ovoliku vlagu i raskvašen teren - smatra Ćurčić.

Rodrigez za Hondurašane kaže da su oštri kao mačete, da igraju ratnički i da ne prezaju od startova koji suparnicima lede krv u žilama. Pored snage i srčanosti, odlikuje ih i brzina, a većini ni dobra tehnika nije strana.

- Gledali smo utakmice Hondurasa, upoznali se s njihovom igrom i sve to preneli igračima kad smo doputovali ovde. Možda nisu tehnički na nivou Meksika, ali brzinski i po fizičkoj snazi su sigurno i jači - upozorava Ćurčić.

Osobine selekcije Hondurasa, kao i vremenske (ne)prilike definitivno ne idu naruku, pa će stručni štab verovatno pribeći korekcijama, kako u sastavu, tako i u formaciji.

- Očekujemo da utakmica bude slična kao ona u Keretaru i zato će nam biti potrebno mnogo snage i pažnje, uz obavezno korigovanje grešaka koje smo pravili protiv Meksika. Prvenstveno mislim na posed lopte koji mora da bude bolji, ali i na brzinu u igri, kako s loptom, tako i bez nje. Samo kroz tečniju igru i tačniji i mirniji pas možemo postići bolji rezultat.

A, upravo na tom delu terena "orlovi“ imaju problem jer je Kolarov zbog crvenog kartona već napustio tim.

- Što se sastava tiče, biće promena, ali još moramo da vidimo kakav će biti teren i kako će na kojeg igrača do meča uticati promena klime. Za sada, ekipa je dobro, trening oporavka koji smo imali po dolasku ovde svi su dobro odradili. Sigurno je da će Volkov igrati umesto Kolarova, a verovatno ćemo zameniti i oba bočna igrača. Ono što je sigurno, Janković će startovati na jednoj od tih pozicija - najavio je Ćurčić "hlađenje“ za Jovanovića i Krasića.

Sigurna je i promena među stativama, dok odbrana ne bi trebalo da pretrpi velike rokade.

- Braniće Kahriman jer je i pre polaska plan bio da dva golmana igraju po celu utakmicu. Ideja je i da meč opet počnu Rajković i Ivanović na pozicijama štopera, a blizu sam odluke da igramo s dva zadnja vezna. Moguće je da šansu od prvog minuta dobije Petrović, a ako bude teren natopljen vodom možda ćemo početi i s jednim polušpicem. Videćemo...

Honduras - Srbija Olimpijski stadion u San Pedro Suli. Kapacitet: 25.000 mesta.

Honduras:
Valjadares - Ćavez, Leveron, Figeroa, Sabiljon - De Leon, Espinoza, Delgado, Alvarez - Bengtson, Velkom.

Srbija: Kahriman - Tomović, Ivanović, Rajković, Volkov - Kuzmanović (Petrović), Kačar - Tomić, Ninković, Janković – Žigić.

Jedno je sigurno - Srbija ne sme da ponovi loše izdanje iz prvih 45 minuta protiv Meksikanaca, jer po strašnoj sparini i vlazi u San Pedro Suli teško da će moći da se uzdignu u drugom poluvremenu.

- Protiv Meksika smo se maksimalno zalagali, iako je neko odigrao bolje, a neko slabije. Protiv Hondurasa Srbija mora da deluje mnogo brže jer samo tako možemo da odgovorimo na igru rivala - naglasio je Radovan Ćurčić.

Igra na ivici noža počinje, bili „orlovi“ spremni ili ne.

Posebna pažnja vreba s desnog krila...

- Alvarez je izuzetno brz i predstavljaće verovatno najveću opasnost za naše igrače - smatra srpski selektor.

Pogledajte još