Beli glas?

Kakvo je raspoloženje po pitanju "belih glasova", govori i podatak da je na Fejsbuku otvorena stranica „Kampanja - nevažeći glasovi“, koju je do sada podržalo hiljadu ljudi.

- Nezadovoljstvo postojećim nivoom političke rasprave i, pre svega, potpune političke neodgovornosti, gotovo svih aktera na sceni, stvara opšte zasićenje kod građana, pogrešnu i vrlo opasnu nezainteresovanost, apatiju i apstinenciju. Apstinencija nikada nije bila rešenje, ona je odustajanje od sopstvenih interesa, predavanje odluka u ruke nekog drugog. Građani imaju jedno oružje, to je njihov glas - kaže za "Blic" Biljana Srbljanović, dramski pisac, komentarišući mogućnost velikog broja belih listića na izborima.

"Beli glas“ kako smatra Srbljanović nije ni apstinencija ni nezainteresovanost već, naprotiv, velika politička zainteresovanost građana da kažu i pokažu političkim elitama do koje mere su nezadovoljni.

- To ne znači ne izaći na izbore, to znači mobilisati se i izaći na glasanje, a tim gestom pokazati šta se misli o ponuđenim opcijama - kaže Biljana Srbljanović.

Da kampanja na ovu temu nije opravdana, smatra sociolog i bivša profesorka Filozofskog fakulteta Zagorka Golubović. Ipak, tvrdi ona, s obzirom na malodušnost ljudi, nije nemoguće da bude veliki procenat takvih glasova.

- Najlakše je reći "skidam brigu sa sebe, neka bude šta bude", ali to je neodgovorno. Ljudi moraju da se opredele, jer je situacija u državi veoma ozbiljna. Prazan listić išao bi naruku nedemokratskim i neevropskim snagama. Ubacivanje u glasačku kutiju praznog listića ili apstinencija mogu da budu vrlo opasni - ističe Golubovićeva za "Blic".

Nevažeći glasovi koje mnogi zagovaraju pokazuju protest, ali do sada se nikada nije dogodilo da ih bude u većem broju, pa je verovatnoća da se to dogodi na ovim izborima minimalna, tvrdi Zoran Lučić iz CESID-a.

Pogledajte još