Kako slana soba leči?

Setite se samo kako se na moru regenerišete od čistog vazduha i zdrave morske vode. Lekari preporučuju astmatičarima da provedu najmanje 10 dana godišnje blizu mora.

Kažu da jedan tretman od 40 minuta ima isti učinak kao 3 dana provedena na moru.
Boravak u slanoj sobi je blagodet za celi organizam. Osećate se lakše, smanjiti umor, stres, napetost, poboljšati san, uspostaviti psihofizičku ravnotežu i podići koncentraciju i radnu sposobnost.

Sada slane sobe mogu biti "dopuna moru" (ne i zamena naravno).

O dejstvima slane sobe i poreklu piše Index.hr a prenosi vam portal Nadlanu.com!

Šta je haloterapija?


Haloterapija je metoda lečenja solju.
Ona je prirodna, a koristi se za lečenje i prevenciju kod raznih bolesti, najviše bolesti disajnih puteva i kože.

Slana soba je soba koja je delimično ili sasvim napravljena od soli, a halogenerator ugrađen u njoj raspršuje sitne čestice soli (aerosol) po zraku.

Kako je nastala slana soba?

Postoje zapisi još iz srednjeg veka koji govore o poboljšanju u zdravlju rudara koji su se zbog posla izložili većoj količini soli. Prvi naučni rad o haloterapiji nastao je 1843. godine. Rad je utvrdio da ljudi koji pate od plućnih bolesti nakon boravka u slanoj sobi (tada je to bila pećina prirodno ispunjena solju) osećaju znatno olakšanje već nakon prvog boravka. I danas postoje pećine koje se koriste za haloterapiju, ali postoje i posebno uređene sobe koje postižu isti ili još bolji efekt.

Zašto u slanu sobu?

Dobrobiti boravka u slanoj sobi najuočljivije su kod bolesti disajnih puteva. Slana soba može pomoći i kod kožnih bolesti, kod alergija te kod stresa. Astma, poteškoće u disanju i bronhitis, alergije, respiratorne infekcije, prehlade, gripa, smetnje disajnih puteva i brojne druge poteškoće mogu biti znatno olakšane boravkom u slanoj sobi.

Haloterapija pozitivno deluje i na središnji nervni sistem, umiruje, i pomaže u otklanjanju stresa. Takođe može pomoći kod blažih kožnih bolesti. Akne, crvenilo kože, suva koža, masna koža su simptomi koji su česti povod za posete slanoj sobi.

Pogledajte još