U Srbiji ima 7.120.666 stanovnika

"To su prvi rezultati koji će se delom promeniti kada dođemo do konačnih rezultata, u skladu sa obradom i metodologijom koja se sprovodi", kazao je Vukmirović za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je naveo da je osnovni razlog smanjenja stanovništva negativan prirodni priraštaj - zbog toga je skoro 300.000 stanovnika manje nego pre deset godina.

Zatim, broj popisanih stanovnika je manji i zbog bojkota popisa u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i jer se deo stanovnika odselio u inostranstvo, rekao je Vukmirović i istakao da je rezultat "ipak očekivan".

Prema njegovim rečima, za 10 odsto i više smanjilo se stanovništo skoro 50 odsto opština Srbije, naročito na istoku, "počev od Banata pa naniže, u Kladovu i Majdanpeku".

Vukmirović je rekao da će podaci o popisu biti sukcesivno objavljeni polovinom iduće godine, a u junu će biti poznati podaci o nacionalnom sastavu, veroispovesti i maternjem jeziku.

U Vladi Srbije će danas u 13 časova na konferenciji za novinare biti zvanično objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva.

Tokom popisa je od 1. do 20. oktobra popisano ukupno 7.524.164 ljudi, ali je Republički zavod za statistiku ukazao da je pravi broj znatno manji jer su neki popisani dvaput.

Najviše dvaput popisanih je među studentima koji su registrovani i na roditeljskim adresama, i tamo gde žive tokom studija.

Svi rezultati popisa biće objavljeni dve godine po poisu - do kraja 2013. godine.

BEOGRAD, 15. novembra 2011. (Beta)

Pogledajte još