"Jat" više ne može da čeka

Najveće prepreke u kašnjenju privatizacije su rešavanje imovinsko-pravnih odnosa između "Jata", "Jat tehnike", Agencije za kontrolu letenja i Aerodroma "Nikola Tesla" na teritoriji opštine Surčin.

Nakon višemesečnog odugovlačenja, do kraja juna konačno bi trebalo da bude raspisan tender za privatizaciju "Jat ervejza", ističu dobro upućeni iz ove aviokompanije. Svi rokovi su probijeni i još uvek se čeka strategija privatizacije, koju treba da uradi privatizacioni savetnik "Rotšild". Rukovodstvo "Jata" upozorava da bi svako dalje odugovlačenje privatizacije smanjilo interes potencijalnih kupaca. Iz Ministarstva ekonomije najavljuju da će do sredine juna biti raspisan tender za izdvojenu "Jat tehniku", a do kraja jula i za sam "Jat". Da li će biti prodat većinski ili manjinski deo "Jata" i na koliko će biti procenjena vrednost kapitala, trebalo bi da bude objavljeno uskoro, a konačan broj kupaca trebalo bi da bude poznat u septembru. Privatizacija kasni jer je bilo neophodno da Vlada Srbije otkloni nekoliko prepreka pre otpočinjanja tog procesa. Interes su za sada pokazali islandski "Island Air" i ruski "Aeroflot". Samo knjigovodstvena vrednost ove kompanije procenjena je na više od 120 miliona evra.

Prema dosadašnjim navodima, u svim opcijama razmatra se prodaja većinskog udela. Privatizacijom "Jata" država bi prestala da štiti nacionalnu aviokompaniju, tako da bi građani, sem modernijih aviona, imali još jednu korist od prodaje − dolazak konkurencije. Najznačajnije prepreke u kašnjenju privatizacije su rešavanje imovinsko-pravnih odnosa između "Jata", "Jat tehnike", Agencije za kontrolu letenja i Aerodroma "Nikola Tesla" na teritoriji opštine Surčin, zatim prenos osnivačkih prava "Jata" u društvu "Jat tehnike" d.o.o. na Republiku Srbiju i, najznačajnije − izrada strategije privatizacije "Jata". Strategija je zasnovana na pretpostavci da će biti pisan poseban zakon za potrebe privatizacije, imajući u vidu specifičnost delatnosti i njen značaj za Republiku Srbiju. Stranim investitorima koji će učestvovati u privatizaciji našeg avioprevoznika najinteresantnije je naše tržište. Ukoliko se vrednuje samo imovina "Jata", reč je o iznosu od oko 120 miliona evra. Ali, ako se vrednuje i snaga tržišta, potencijalna dobit, aerodromski slotovi (dozvoljeno vreme poletanja i sletanja), onda je vrednost "Jata" daleko veća. "Jat" ima 1.807 zaposlenih, flotu od 16 aviona za međunarodni saobraćaj, zatim 12 aviona u Pilotskoj akademiji u Vršcu i 22 letelice u Privrednoj avijaciji. Poseduje poslovne zgrade u Amsterdamu, Milanu, Londonu i Atini. 

Postoji veliko interesovanje za privatizaciju "Jat ervejza". Do sada je najkonkretniju ponudu dala ruska kompanija "Aeroflot", koja je spremna da zadrži sve zaposlene, vrati dugove "Jata" i kupi nove letelice. Međutim, zbog kašnjenja bi "Aeroflot", kojeg svi u "Jatu" vide kao najpoželjnijeg suvlasnika, mogao da u međuvremenu kupi "Čeh erlajns" (češka aviokompanija). Ta kompanija je najozbiljniji konkurent "Jatu" u nameri ruskog nacionalnog avioprevoznika da kupi jednu evropsku aviokompaniju, a kako stižu vesti, "Čeh erlajns" je spreman za novog vlasnika.

("Pregled")

Pogledajte još