Šta ste pušili, pušili ste ...

Najavljuje se da će biti uvedena i slikovna upozorenja na paklicama koja će podrazumevati fotografije obolelih pluća od kancera, pušačke noge, simbolične impotencije, dece i trudnica koje su izložene duvanskom dimu.

Na uvođenje novih mera ohrabruju efekti primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji pokazuju da je ta izloženost u poslednjih godinu dana smanjena za 10 odsto na radnim mestima, u školama za 23 odsto i kod kuće za osam odsto. Promet cigareta u prvih šest meseci smanjen je za 15,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- O pozitivnim efektima primene zakona najbolje govore rezultati poslednjeg istraživanja koje je pokazalo da je jedna trećina pušača smanjila broj cigareta, a da petina razmišlja da prestane sa pušenjem. Posebno ohrabruje to što je izloženost duvanskom dimu u kućama smanjena za osam odsto - kaže za "Blic" dr Anđelka Dželatović, šef Kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović - Batut”.

Pogledajte još