Dijetom protiv dijabetesa

Dijabetes povećava rizik od drugih bolesti, prvenstveno oštećenja vida, bubrega i srca. Većina pacijenata smanjuje taj rizik održavanjem šećera u krvi na niskom nivou, prehranom, vežbanjem i lekovima za smanjenje šećera u krvi. Ali, jedna nedavna studija u SAD pokazuje da visoke doze takvih lekova mogu ustvari povećati rizik od srčanog udara.

Neki lekari, stoga, pozivaju na manje prepisivanja takvih lekova i stavljanje težišta na dijetalnu ishranu. Veliki broj obolelih od dijabetesa može održavati nivo šećera u krvi odricanjem od hrane bogate ugljenim hidratima.

Dugogodišnji dijabetičar Ričard Barado kaže, međutim, da to nije lako: 

- Jeo sam pogačice s medom, sladoled, svakojake slatkiše. Jeo sam mnogo toga što nije trebalo.

Čak i s lekovima protiv dijabetesa, kod Barada je koncentracija šećera u krvi bila previsoka. I tako se on, pre nekoliko godina, uključio u nacionalnu studiju nazvanu ACCORD. Svi učesnici studije dobili su iscrpne preporuke o ishrani u skladu sa smernicama Američkog udruženja protiv dijabetesa. Često bi to snizilo nivo šećera, ali ne dovoljno. Neki su pacijenti dobili dodatne doze lekova za snižavanje šećera.

Prema dr Džejmsu Feličetiju s Univerziteta Arizona, koji je vodio studiju, to je za neke značilo zaista mnogo lekova. 

- Uglavnom smo morali koristiti sve postojeće lekove za smanjenje šećera. Mnogi su pacijenti primali velik broj lekova, uključujući i insulin… mnogi su primali sve lekove koji postoje za lečenje dijabetesa - kaže Feličeti.

U februaru, studija ACCORD je za ove ppacijente obustavljena, jer se pokazalo da je grupa koja je primala više lekova imala i više smrtnih slučajeva.

Na nedavnoj konferenciji Američkog udruženja za ishranu i metabolizam, dr Erik Vestman, naučnik sa Univerziteta Djuk, rekao je da bi takve velike studije trebalo da se bliže pozabave dijetalnom ishranom, kao najboljim načinom snižavanja nivoa šećera u krvi.

- Kada se oboleli od dijabetesa tipa dva stave na ispravnu dijetalnu ishranu, onda se normalna koncentracija šećera u krvi može postići i bez uzimanja lekova - objasnio je Vestman.

Vestman u svojoj klinici dijabetičarima prepisuje manje od 10 odsto ugljenih hidrata u dnevnom unosu kalorija, uz obilje lisnatog povrća i mnogo masti.

To često tako dramatično snižava nivo šećera da dijabetičari mogu prestati da uzimaju lekove. Do sada objavljena istraživanja ukazuju da ista dijeta smanjuje i opasnost od srčanog udara.

(FoNet)
VAŠINGTON, 5. jun 2008.

Pogledajte još