Dva veća odvojeno na Dan Sandžaka

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu će obeležavanje Dana Sandžaka započeti u petak 18. novembra promocijom romana "Elkinetišine", autora Selve Šabotić-Ramčilović, čime će zvanično početi i Šesti sandžački književni susreti (SAKS 2011).

Direktor Bošnjačkog kulturnog centra Zaim Hadžisalihović rekao jeagenciji Beta da će u subotu u organizaciji Kulturnog centra biti organizovan i razgovor studenata sa učesnicima SAKS-a, kao i veče poezije.

Obeležavanje Dana Sandžaka u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća koje ne priznaju resorna ministarstva, Bošnjačke kulturne zajednice i Narodnog veća Sandžaka počinje takođe u petak 18. novembra u kafeu "Mejdan" književnom večeri omladinske sekcije "Mlada pera Sandžaka".

Predsednik Bošnjačke kulturne zajednice Jahja Fehratović rekao je za Betu da će povodom Dana Sandžaka prvi put na ovim prostorima ugostiti jednog od najznačajnijih bošnjačkih slikara i pesnika koji živi u Albaniji Fatmira Baćia čija će izložba slika biti otvorena u galeriji Islamskog kulturnog centra "Altun Alem" Novom Pazaru.

Dan Sandžaka obeležava se 20. novembra, u znak sećanja na osnivanjeZemaljskog antifasističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka(ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

NOVI PAZAR, 15. novembra 2011. (Beta) -

Pogledajte još