Šta će biti za 500 godina?

Znate li da je černobiljska nesreća najveća ekološka katastrofa u istoriji nuklearne energije i da stručnjaci procenjuju da je nivo radioaktivnog zračenja toliko visok da će u toj zoni normalan život biti moguć tek za oko 500 godina? Da li je pred nama ledeno doba? Znate li šta je reciklus, i gde je poslednje utočište? Da li ste primetili da se izraz "klimatske promene" gotovo nikad ne koriste u pozitivnom kontekstu?

Na ova pitanja pokušali su da odgovore umetnici. Kao način izražavanja koristili su keramiku i pravili razne predmete. Keramika je jedna od najstarijih tehnika likovnog izražavanja, a svojom specifičnošću evocira procese u prirodi i vezu čoveka s njom. Uz predmete su išla mini objašnjenja, odnosno umetnici su dali svoje viđenje i tumačenje ekološke problematike.

Ivanu Rackov zainteresovala je černobiljska katastrofa, a Igor Štanglicki zamislio je "reciklus" – činiju koja svojim, vrlo vidljivim, znakom za reciklažu treba da podseća svog vlasnika na umetnikovu nameru. U svakom momentu može da je pošalje nazad umetniku, odnosno Igoru, i zatraži da je reciklira u novo delo. Tako Štanglicki podseća da svaki iskorišćeni proizvod možemo da recikliramo. 

Radenko Adnađ podseća da smo možda stigli do tačke usijanja – predlozi stručnjaka da bi korišćenje malih diskova stvorilo veliku "senku" u svemiru zvuče kao "poslednje utočište".

Klimatske promene bile su i inspiracija ovih umetnika, ne samo one loše, već i klijanje, rast, cvetanje, bujanje, sazrevanje, sušenje, kiša, ledene kiše, kristalni led, led... i sve opet ispočetka.

"Planeta Zemlja" je tradicionalna godišnja izložba sekcije keramike, koja se već 10 godina održava u prostoru galerije "Singidunum", a terminom i temom povezana je s Danom planete Zemlje i Danom zaštite čovekove okoline.

Kada se pomene zagađenje okoline, globalno otopljavanje ili ekološka katastrofa, većina okrivljuje druge. Retko ko polazi od sebe – šta ja mogu da uradim da to sprečim? 

Ja mogu da što pre završim tekst i isključim računar, a ne da ga ostavim da radi. Mogu većinu svog veša da perem na 30 stepeni. Da koristim samo ono svetlo koje mi zaista treba, a da sva ostala isključim. Da bacam smeće u kantu... A vi? 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još