Rambo Amadeus: Ja sam čovek koga hvata kriza srednjih godina

Rambo Amadeus je krajem 2010. sa svojim Mutant Dance Sextet-om održao koncert u atipičnom prostoru (Dom sindikata) a godinu dana kasnije, promovišućiživi album u izdanju „Menart“-a, odabrao je lokaciju koja se za njega daleko više vezuje – SKC.

Rambo je u Domu sindikata priuštio štićenicima Doma za decu i vaspitanje u Beogradu da direktno sa bine posmatraju koncert a nekolicini njih je u SKC-u namenio posebne uloge pošto su prisutni na promociji, dajući proizvoljnu svotu novca za CD „obogaćen“ njegovim autogramom, učestvovali u humanitarnoj akciji.

-Ona je direktna, bez ikakvog posrednika, žiro računa... Skupljeno je 19.000 dinara, odmah se ide u neku robnu kuću da se kupe dva dušeka pošto su pristigli novi štićenici. Volim da potenciram društveno odgovorno poslovanje. Svi su se odrekli honorara da bi ova deca danas nešto skupila.

Ramba su na promociji podržali brojni prijatelji i kolege – Vlada Džet, Petar Janjatović, Zoran Kesić, Dragoljub Đuričić, Mita (Blok aut)... Posebnu pažnju je privukao proslavljeni režiser Dušan Makavejev koji će sarađivati sa Rambom u spotu za pesmu „Guru Sizif“ a specijalnu ulogu u foajeu SKC-a je imala dramska umetnica i spisateljica Branka Selaković. Izrecitovala je dva nova Rambova teksta a ujedno će glumiti u spotovima.

Skupio sam bratiju, registrov'o partiju, vježbam demokratiju, sanjam autokratiju“, pevaće Rambo na novom albumu a u odi muzici kaže „Nikad mi ni za šta nije prike..la, niti je vremenom karakter mijenjala. Nikad kukala, nikad se žalila, nikad zbog druge scenu pravila...“.

Rambo je u zvaničnom delu bio prilično kratak:

-Ja sam čovek koga hvata kriza srednjih godina pa želim, po svaku cenu, da se iz tog underground-a pomerim u mainstream pa ova promocija govori u prilog tome da sam u stanju da prihvatim sve dosadne norme, uzuse i aršine društva u kome živimo.

O novom albumu...

-Dok je ovaj CD u medijima, ja na miru radim sledeći. Studio je dole u podrumu, upravo idem da radim na novom albumu. Prethodni je za mene već praistorija.

Da li će decembarski koncert postati tradicija ?

-Imamo neka razmišljanja za ovu godinu ali je gužva sa terminima. Svi žele da sviraju pred Novu godinu. Idemo malo sada u Katar, na bliski istok, pa u Sloveniju. Nije to neka turneja ali – svira se.

A kada leto dođe, destinacija se zna.

-Siguran sam samo da idem u Herceg Novi. Rođen sam tamo, otac i majka mi žive tamo, ne trošim ništa.

Prolagodio si se kriznoj situaciji pa više nisi „Svjetski Mega Car“ već „Svjetski Kilo Car“. Da li to podrazumeva i manji pritisak ?

-Naravno. Skromnost je veoma praktična vrlina.

Pričamo u SKC-u a to je sada i tvoja skraćenica?

-Podudarnost je sasvim slučajna.

Kad su se svi razišli, Rambu je prišao – Pero Deformero. „Vidi Biške, mogli bismo, kad dođeš sledeći put u Beograd...“, potekla je priča o saradnji dva genijalca a kakva ludost može da nastane kada se spoje Rambo Amadeus i „Horor Biške“, to sigurno ni njih dvojica trenutno ne znaju.


Pogledajte još