Od privatizacije − sitniš

Tender za prodaju "Jata" biće raspisan do početka leta, privatizacija završena do kraja godine, ali "nije jasno koliki će biti prihodi".

Od preostalih privatizacija Srbija ne može da očekuje velike prihode, pa je za punjenje budžeta neophodno potražiti druge izvore, izjavio je juče državni sekretar za ekonomiju i privatizaciju Luka Andrić. Obraćajući se novinarima u Privrednoj komori Srbije u pauzi skupa o malim i srednjim preduzećima, koji su organizovali Ministarstvo ekonomije i Evropska komisija, Andrić je rekao da sve procene pokazuju "da ono što je ostalo da bude prodato nisu preduzeća koja će doneti ogromne prihode za budžet". Do kraja ove godine preostalo je približno 50 tendera, oni nisu ni odlagani ni prekidani, samo su rokovi pomerani, istakao je Andrić i izrazio nadu da će se privatizacija nastaviti brzim tempom nakon formiranja nove vlade. On je najavio da će se i na "ostatku" privatizacija primenjivati model koji je do sada najčešće korišćen, ali i "noviji" model strateškog partnerstva, dodajući da će tender za prodaju "Jata" biti raspisan do početka leta, privatizacija završena do kraja godine, ali da "nije jasno koliki će biti prihodi". 

- Sprovešćemo konverziju dugovanja, pokušaćemo da ga oslobodimo svih dugova, pretvorićemo "Jat" u akcionarsko društvo, a učešće na tenderu već je najavilo nekoliko velikih kompanija - rekao je Andrić. Državni sekretar je kazao da Ministarstvo ekonomije radi na izmenama Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečajnom postupku, i da će ih okončati do kraja godine. U fokusu izmena stečajnog zakonodavstva je pojednostavljenje postupaka koji se vode u Trgovinskom sudu, odnosno smanjenje broja nadležnih za stečaj. Od dva organa koji učestvuju u postupku, a to su stečajni sudija i stečajno veće, jedan će biti eliminisan kako bi se ceo postupak skratio i bio efikasniji, naveo je Andrić, dodajući da će u funkciji ostati drugostepeni organ, odnosno Viši trgovinski sud, nadležan za rešavanje žalbi u sporovima. 

Andrić je naveo da se trenutno sprovode istraživanja o uzrocima niskog procenta namirivanja poverilaca, kao i model za efikasniju smenu stečajnih upravnika. Cilj je da se bolje reguliše davanje i oduzimanje licenci stečajnim upravnicima i bolje vršenje nadzora nad njima, što je sada veliki problem. Zbog nedorečenih propisa, čak ni oni stečajni upravnici koji su počinili krivično delo ne mogu da budu smenjeni. Svi ovi zakoni trebalo bi uskoro da prođu javnu raspravu, rekao je državni sekretar, najavivši da se za novi parlament priprema zakon o zadrugama i zakon o zanatstvu.

("Pregled")

Pogledajte još