Kandidat za EU − do kraja 2008?

Već realizovana prva tranša od 165 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, a sa statusom kandidata Srbija bi mogla da računa i na više od milijardu evra, koliko joj je namenjeno iz ovih fondova do 2011.

Srbija ima sve šanse da vrlo brzim koracima stigne do EU − i s obzirom na to da ima i administrativni kapacitet za približavanje Uniji, realno je očekivati da bi već do kraja 2008. mogla da dobije status kandidata za prijem u EU, istakao je potpredsednik Božidar Đelić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je podvukao crtu ispod jednogodišnjeg učinka svog kabineta, izražavajući u tom kontekstu i očekivanje da će uskoro biti formirana nova proevropska i socijalno odgovorna vlada, koja će nastaviti evropske integracije i obezbediti uslove za ekonomsku stabilnost zemlje i brži privredni rast. Samo takva vlada je garancija ekonomske stabilnosti i bržeg puta Srbije u EU, ocenio je Đelić i naglasio da je pravna analiza SSP-a, koju su upravo uradili DSS i NS, definitivno pokazala ko je za Evropu, a ko nije, odnosno da ona znači onu drugu varijantu, koja bi Srbiju povela stranputicom i u samoizolaciju, putem inflacije i devalvacije. Đelić dodaje i da bi izostanak stranih investicija, u slučaju da se ne formira proevropska vlada, osujetio i realizaciju planiranih razvojnih projekata, kao i pristupanje strukturnim fondovima EU. 

Potpredsednik Đelić je podsetio da je, u okviru evropskih integracija, njegov kabinet u minulih godinu dana radio na realizaciji tri ključna cilja − dobijanju statusa kandidata do kraja 2008, za šta će molbu podneti odmah nakon usvajanja Nacionalnog programa za integraciju zemlje u Uniju, zatim ukidanju viznog režima i pristupu fondovima EU. On je takođe podsetio da je već zaključen program od milijardu evra pretpristupne pomoći Srbiji do 2011, u okviru čega je već realizovana prva tranša od 165 miliona evra, za razvoj lokalne infrastrukture. Dobijanjem statusa kandidata Srbija bi mogla da računa i s većim sredstvima, budući da je budžet tih fondova 11,5 milijardi evra. Prema njegovim rečima, vlada je već usvojila strategiju decentralizovanog upravljanja sredstvima EU, a uveliko se radi i na tome da Srbija do kraja godine dobije sertifikat za pristup strukturnim fondovima Unije. Osvrćući se na Strategiju za smanjenje siromaštva, po kojoj je stopu tzv. velikog siromaštva trebalo prepoloviti do 2010, Đelić je rekao da je to ostvareno još lane, napominjući da je, i pored toga, 450.000 ljudi i dalje ispod te crte. 

A kad je reč o privrednom razvoju, potpredsednik je podsetio na lanjsku stopu rasta od 7,5 odsto, na povećanje plata sa 330 na 410 evra za samo godinu dana, na činjenicu da su strane direktne investicije lane premašile 3,5 milijardi, odnosno u prvom tromesečju 1,2 milijarde dolara, ali ne zadovoljava njihova struktura, jer se 60 odsto odnosi na finansijski sektor − dokapitalizaciju banaka i prodaju DDOR−a, a cilj je da ih više bude u prerađivačkoj industriji i onome što će ići u izvoz.

("Pregled")

Pogledajte još