Kriza srednjih godina

Krize razne... mlađih, srednjih, starijih godina. Puberteti, klimaksi... a još gore je kad se sve ukrsti u jednoj porodici. Iako psiholozi kažu da nije lako, stariji ljudi skoro da i ne priznaju te krize i kažu da su to izmišljene novotarije. "U naše vreme nije bilo puberteta", neretko ćete čuti. 

Kriza srednjih godina, koju će mnogi psiholozi nazvati umišljenom bolešću, pa i mitom, prema nekim studijama zahvata tek desetak odsto muške populacije. Ali, ni žene nisu izuzetak. Pravilo je, ko god može sebi da priušti, tokom krize srednjih godina - troši više i nepotrebno. To važi i za muškarce i za žene. Doduše, ONE umesto besnih automobila biraju  plastične operacije i egzotična krstarenja. Da bi se NJIMA svidele, naravno. 

Koliko ste puta čuli da moderan sportski automobil ćelavom muškarcu u srednjim godinama "podiže samopouzdanje"? Bukvalno i u prenosnom značenju!  Tome i te kako doprinose i mlade cice, koje rado sedaju u otvorene sportske automobile, bez obzira na godište i izgled vlasnika. Novac je očito moć. Što se više vidi, moć je veća. 

Ako osećate teret godina kao da vam je stena na vratu, imate i nešto novca na računu ili ste upravo nasledili nekretninu stvorenu za prodaju, a baš biste rado proživeli još jednu mladost -da li ćete posegnuti za eliksirom mladosti? Šta su najčešći  recepti? 

Pa ovako: ukoliko imate novac, a pri tom ste muškarac, birajte neki dobar motor. Vetar u kosi retko koja mlada dama odbija. Honda CBR 1000 RR! To je živi seks na dva točka. Nepogrešivo.

Nećete promašiti ni sa harli dejvidsonom, jer skoro da nema dame koja nije čula za njega. Sve ostalo su... tek motocikli.

A ako nemate novca, onda vam preostaje da se popnete na rolere, skejt, bicikl... Da trčite i sretnete nekog bliskog sebi, u krizi srednjih godina, a željnog mladosti, ljubavi i zanosa. 

U stvari, nije to baš teško. Svi su toga željni. I nije vam ni potrebna kriza. Samo malo otvorenosti. Izađite među ljude, osmehnite se. Psiholozi su u pravu kada kažu da je svet oko nas u mnogo čemu - ogledalo nas samih i da uglavnom i dobijamo ono što zaslužujemo. U stvari, mala korekcija - zaslužili smo sve što smo dobili, ali nismo dobili baš sve što smo zaslužili.

Jasminka Kocijan

Pogledajte još