Englezi traže smenu Blatera

"Fudbal u Velikoj Britaniji napravio je fantastičan napredak u borbi protiv rasizma. Međutim, ovaj odličan rad pokopan je kada je vodeći čovek svetskog fudbala rekao tako preziran komentar. On treba da podnese ostavku", rekao je Eford britanskim medijima.

Odgovor predsednika FIFA na pitanje da li je rasizam problem modernog fudbala glasio je da u tom sportu ne postoji rasizam.

On je izrečen istog dana kada je Engleska fudbalska federacija (FA) optužila igrača Liverpula Luisa Suareza za rasno zlostavljanje fudbalera Mančester junajteda Patrisa Evra.

Predsednik Asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske i Velsa (PFA) Gordon Tejlor takođe je zatražio Blaterovu smenu.

Tejlor je naglasio da je Blater i ranije govorio "čudne stvari" podsetivši na komentar da homoseksualci ne bi trebali da idu u Katar.

Predsednik PFA je istakao i veliki broj afera o korupciji koje potresaju FIFA.

Ministar sporta Velike Britanije Hju Robertson istakao je da je za Blaterovu smenu potrebno mnogo više od protesta u toj zemlji.

"Ono što je Blater izjavio je potpuno pogrešno i moralno neodobrivo u ovoj zemlji. Rasizam je ovde krivično delo i svako ko bude uhvaćen suočiće se sa kaznom", rekao je Robertson i dodao da će sudbinu predsednika FIFA odlučiti količina medijskog pritiska.

Povodom izjave Blatera oglasio se i tamnoputi fudbaler Mančester junajteda Rio Ferdinand koji je rekao da su izjave predsednika FIFA "toliko ponizne da su skoro smešne".

Predsednik FIFA Blater rekao je danas da ta organizacija ima "ponosni rekord" u borbi protiv diskriminacije.

Beta

Pogledajte još