Nordijski dani u "Supermarketu"

Veseli Šveđanin je seckao, ljuštio, rendao, prelivao vinom , svo vreme pokušavajući da animira publiku da učestvuje ili bar podeli svoje impresije u vezi nordijskih specijaliteta koje je želeo da nam predstavi. Pripremu je upotpunio pričama o hrani koju najčešće koriste u ovim hladnim krajevima. Gotove specijalitete je čak i služio po stolovima iako svi znamo šta znači švedski sto, a gosti....pa sa gostima i nije baš uvek lako. Mnogi su sa interesovanjem pratili tok pripreme ali bilo je i onih koji su nestrpljivo iščekivali trenutak da specijalitete pojedu, bez želje da nauče i kako se prave.

Srećom, ipak bilo je i onih koji su bili raspoloženi da čujui nauče nove stvari, a najveseliji od prisutnih je bio jedan beli retriver(Supermarket je mesto gde su i kućni ljubimci dobrodošli).

Na ovom što bi rekle Švede smörgåsbord-u imali smo prilike da probamo:božićnu pečenicu sa senfom ( julskinka), mešanu kupus salatu, švedske kuglice od mesa, mariniranog lososa, sušena rebarca u sosu od jabuke, salatu od plodova mora, jaja sa kavijarom, salata od cvekle i jabuke, musaka sa krompirom sa papalinama , pavlakom i lukom, ukiseljenu karingu, salatu od jaja i inćuna, umak od slatkog senfa.

Ono što je upečetljivo i ipak malo drzgačije od ukusa na koji smo navikli je to da se kroz sva jela provači sladak ukus, koji odlično leži uz kuvano vino koje su služili, odli da nas zagreje u ovim hladnim danima.

Švedski sto šredstavlja najpoznatiju kulinarsku tradiciju uključuje sve odpredjela do deserta.Takav koncept serviranje hrane nastao je još u 14. veku, a danas je prisutan u najrazličitijim prilikama: venčanjima, rođendanima , prazničnim večerama…..

Anders nam je otkrio da za ova dva dana koliko je u Beogradu nij e stigao previše toga da vidi.Posetio je samo skadarlijski restoran Tri šešira, ali se nada će imati vremena da pogleda još nešto, mada se previše ne oprećuje time, jer kako kaže zgrde su zgrade svuda, ali su ljudi ono što je važno.

Pogledajte još